• Посилання скопійовано

Чи потрібно звітувати про заброньованих працівників через Дію?

За роз'ясненням Мінекономіки, під час бронювання працівників через портал Дія витягів з наказу Мінекономіки не видають. Тому й до звіту про кількість заброньованих такі працівники не мають потрапляти

Чи потрібно звітувати про заброньованих працівників через Дію?

Нагадаємо, що Порядок №650 затверджено для бронювання працівників від мобілізації через Дію (засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг). 

Але Порядок №650 не передбачає обов'язку звітувати про чисельність військовозобов'язаних, які заброньовані засобами порталу Дія.

І тепер у багатьох роботодавців виникає питання щодо необхідності подання звіту про заброньованих за ІІІ квартал до 10 жовтня.

Дуже вчасно з'явилося роз'яснення Мінекономіки від 29.08.2024 №2704-20/64638-09 щодо цього питання. 

У ньому вказано, що п. 14 Порядку бронювання зобов'язує органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації складати щокварталу звіт про чисельність військовозобов'язаних, які заброньовані саме згідно з Порядком №76. Звіт подають станом на 1 число місяця, що настає за звітним кварталом за формою з додатка 6 до Порядку №76.

Окремо зауважено, що у примітках 2 та 3 до вищезгаданого звіту вказано таке:

  • у таблиці не зазначається чисельність військовозобов'язаних, заброньованих відповідно до переліків посад і професій військовозобов'язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час, затверджених Розпорядженням №493;
  • у графі «Чисельність військовозобов'язаних, які заброньовані» зазначається чисельність військовозобов'язаних, яким видано витяг з наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов'язаного.

На підставі цих норм Мінекономіки зробило такий висновок: «Оскільки під час бронювання через портал Дія витягів з наказу Мінекономіки не видають, то й до указаного звіту вони не мають потрапляти». 

Насамкінець у роз'ясненні йдеться про те, хто має подавати звіт. Він згідно із додатком 6 подається до 10 числа місяця, що настає за звітним кварталом:

  • підприємствами, установами та організаціями, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт, надання послуг, необхідних для забезпечення потреб ЗСУ, інших військових формувань – до Міноборони, СБУ або Мінстратегпрому;
  • підприємствами, установами та організаціями, які визначені критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період – до центрального органу виконавчої влади, який забезпечує формування та/або реалізує державну політику у відповідній сфері, відповідної обласної чи Київської міської держадміністрації (військової адміністрації у разі її утворення), Секретаріату КМУ, оргаів, які здійснюють управління державним майном, що забезпечує діяльність Президента, ВР чи КМУ.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»