• Посилання скопійовано

Як фізособі-«загальнику» подати ліквідаційну декларацію?

На підставі даних у ліквідаційній декларації слід здійснити остаточний розрахунок з ПДФО та ВЗ, який проводиться протягом 10 к. дн. за останнім днем граничного строку подання ліквідаційної декларації

Як фізособі-«загальнику» подати ліквідаційну декларацію?

Фахівцями Жидачівської ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області проводиться робота з роз’яснення відвідувачам ЦОП актуальних питань щодо застосування норм податкового законодавства. Так, нещодавно провели тренінг для платників податків, під час якого обговорили порядок подання декларації про майновий стан і доходи після державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця за його рішенням.

Відповідно до абзацу другого п. 177.11 ПКУ ліквідаційну декларацію про майновий стан і доходи підприємці подають у строки, встановлені для місячного податкового періоду. Своєю чергою, місячну податкову звітність подають протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного місяця (пп. 49.18.1 ПКУ).

Таким чином, ліквідаційну декларацію ФОПи, які були на загальній системі оподаткування,  подають протягом 20 календарних днів,  наступних за останнім днем місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності. Це підтверджує пп. 2 п. 5 розд. І Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, затвердженої наказом Мінфіну від 02.10.2015 №859 зі змінами та доповненнями.

Згідно з абзацом другим п. 177.11 ПКУ особи, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності за їх рішенням, у ліквідаційній декларації відображають виключно доходи від провадження підприємницької діяльності.

У разі подання ліквідаційної декларації у встановлений строк річну декларацію вже можна не подавати, але лише в тому випадку, якщо у звітному році не буде доходів, отриманих як громадянин, які потрібно задекларувати. Тому всі доходи, отримані ФОПом після дати державної реєстрації припинення підприємницької діяльності, вважають як доходи громадян, їх не відображають у ліквідаційній декларації.

Відповідно до абзацу другого пп. 65.10.4 ПКУ державна реєстрація припинення підприємницької діяльності не впливає на той факт, що фізична особа має своєчасно та в повному обсязі виконати свої зобов’язання перед бюджетом.

На підставі даних, зазначених у ліквідаційній декларації, необхідно здійснити остаточний розрахунок з ПДФО та військового збору, який проводиться протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку подання ліквідаційної декларації. При цьому якщо граничний строк сплати припадає на вихідний (святковий) день, то останнім днем сплати податкового зобов’язання є операційний день, наступний за таким вихідним (святковим) днем.

Джерело: ДПС у Львівській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»