• Посилання скопійовано

Платник податків перестає бути учасником МГК протягом року: чи подавати повідомлення?

Платник податків, який був протягом року учасником відповідної МГК та здійснював контрольовані операції у цьому році, незалежно від того, що він перестав бути учасником такої групи компаній, має подати повідомлення до 1 жовтня року, що настає за звітним

Платник податків перестає бути учасником МГК протягом року: чи подавати повідомлення?

ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що відповідно до абзацу другого пп. 39.4.2 ПКУ платники податків, які є учасниками відповідної міжнародної групи компаній (МГК) та у звітному році здійснювали контрольовані операції, зобов’язані подавати до 01 жовтня року, що настає за звітним, повідомлення про участь у міжнародній групі компаній (далі – Повідомлення). Тобто ПКУ встановлено умови, за яких платник податків зобов’язаний подавати до 01 жовтня року, що настає за звітним, Повідомлення, а саме: 1) платник податків повинен бути учасником відповідної міжнародної групи компаній та 2) у звітному році здійснював контрольовані операції.

Крім того, абзацом дев’ятим пп. 39.4.10 ПКУ також передбачена умова подання Повідомлення. Так, якщо більше ніж один учасник міжнародної групи компаній є платником податків – резидентом України та наявні одна або декілька обставин, визначених абзацами п’ятим - сьомим цього підпункту, міжнародна група компаній може призначити одного з таких учасників уповноваженим на подання звіту у розрізі країн міжнародної групи компаній. Про таке призначення уповноважений учасник міжнародної групи компаній повідомляє центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, шляхом подання повідомлення про участь у міжнародній групі компаній, визначеного пп. 39.4.2 ПКУ.

Форму та порядок складання Повідомлення затверджено наказом Мінфіну від 31.12.2020 №839.

19 березня 2024 року набув чинності наказ Мінфіну від 09.02.2024 №58 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 31 грудня 2020 року №839», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 26.02.2024 за №282/41627, зі змінами і доповненнями, внесеними наказом Мінфіну від 01.03.2024 №101 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 09 лютого 2024 року №58».

Зокрема, форму Повідомлення доповнено новою графою 6.1 з пiдграфами – «Дата отримання інформації про уповноваженого учасника» та «Дата отримання інформації про втрату статусу учасника».

Відповідно до абзацу шостого п. 6 розд. ІІ Порядку складання Повідомлення у графі 6.1 зазначається дата отримання інформації про своє призначення уповноваженим учасником міжнародної групи компаній або дата втрати такого статусу. Поле заповнюється, якщо більше ніж один учасник міжнародної групи компаній є платником податків – резидентом України та наявні одна або декілька обставин, визначених абзацами п’ятим – сьомим пп. 39.4.10 ПКУ, міжнародна група компаній може призначити одного з таких учасників уповноваженим на подання Звіту в розрізі країн міжнародної групи компаній. Про таке призначення уповноважений учасник міжнародної групи компаній повідомляє центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, шляхом подання Повідомлення, визначеного пп. 39.4.2 ПКУ. Подання Повідомлення за новою формою здійснюється з 01.07.2024 (ідентифікатор J1800103).

Водночас слід зазначити, що в розд. ІІ «Питання застосування норм Кодексу, які регулюють заповнення та подання Повідомленні про участь у міжнародній групі компаній» Узагальнюючої податкової консультації щодо заповнення Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній, затвердженої наказом Мінфіну від 20.08.2021 №479, зазначено, що відповідно до пп. 39.4.1 ПКУ для цілей податкового контролю за трансфертним ціноутворенням звітним періодом є календарний рік. При цьому якщо протягом звітного року у структурі міжнародної групи компаній відбувались зміни (зокрема, зміна материнської компанії, перехід платника податків із однієї міжнародної групи компаній до іншої тощо), то інформація про такі зміни зазначається платником податків у графі 12 Повідомлення.

Ця графа призначена для введення у текстовому форматі у довільній формі українською мовою приміток та попереджень з питань, що потребують уваги контролюючого органу, пов’язаних з інформацією, що наводиться у Повідомленні. У випадку, що розглядається, платник податків може зазначити у графі 12 інформацію щодо найменування материнської компанії міжнародної групи компаній, до якої він входив до змін, що відбулися. Доцільно також зазначити державу (територію) заснування (інкорпорації) такої материнської компанії та її код як платника податків у країні реєстрації (якщо така інформація відома платнику податків).

Отже, платник податків, який був протягом звітного року учасником відповідної міжнародної групи компаній та здійснював контрольовані операції у такому звітному році, незалежно від того, що він у такому році перестав бути учасником такої групи компаній, зобов’язаний подати Повідомлення до 01 жовтня року, що настає за звітним.

Джерело: ДПС у Дніпропетровській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»