• Посилання скопійовано

Звітуємо за новою формою декларації з податку на прибуток: «7 хвилин» з Іриною Губіною

Нагадаємо, за якою формою треба звітувати за 1 квартал. Хто має звітувати за 1 квартал, а хто ― за рік? Які з додатків декларації оновлено?



Нагадаємо, що зміни до декларації з податку на прибуток були внесені ще в жовтні 2020 року наказом Мінфіну від 29.10.2020 р. №649, а набрали чинності вони з 1 грудня 2020 року.

Попри це цього разу податківці зважили на п. 46.6 ПКУ і зробили висновок, що оновлена декларація буде подаватися саме за перший квартал 2021 року, а не за результатами 2020 року.

 

Хто ж має звітувати за перший квартал? 

Про це йдеться у п. 137.5 ПКУ. Все залежить від того, який розмір доходу такі підприємства поставили у попередній річній звітній декларації. Отже, коли ми з вами кажемо для формату 2021 року, нам з вами варто подивитися на декларацію за 2020 рік. Якщо в першому рядку декларації за 2020 рік ми поставили показник, який менший ніж 40 млн грн, то отримали можливість звітуватися раз на рік. Тоді квартальна декларація, перший квартал 2021 року, це вже не наш формат. Якщо ж у першому рядку декларації за 2020 рік розмір нашого доходу перевищив 40 млн грн - ви у лавах тих, хто буде звітуватися поквартально. 

 

Що змінилося у додатках?

По-перше, дуже суттєво змінився додаток Різниці. З’явилися нові рядки і нумерація старих рядків дуже суттєво помінялася. Але суть цих змін стосується, зазвичай, тих норм, які працюють за результатами року. Це, зокрема, стосується 30% коригування у стосунках з нерезидентами і деякі інші коригування, які за нормами ПКУ застосовуються саме за результатами року. Тому відчути всі принади нової декларації за перший квартал мало кому вдасться.

Але зверніть увагу, що додаток АМ ми все ж таки будемо здавати в оновленому форматі і якщо ви все ж таки застосовуєте прискорену амортизацію, то зараз, починаючи з першого кварталу, її доведеться показувати окремо. Нові рядки 3, 5, 9 з індексом 1 стосуються окремих груп прискореної амортизації, які з’явилися в нас нещодавно. Ну і четверта група для прискореної амортизації, саме рядок А4.1, він залишися зі старого додатку АМ.

Крім цього, зверніть увагу, що продовження додатка АМ (або додаток до додатка АМ) навряд чи знадобиться нам у 2021 році, адже інформація яка зазначається там, була актуальна за результатами виключно 2020 року.

Всі платники податків, які працюють із нерезидентами, мають змогу вже звітуватися за оновленим додатком ПН, який, зокрема, містить окрему графу 7. У ній ми можемо показати натуральний коефіцієнт, який застосовується при негрошових виплатах нерезиденту. Тому за перший квартал 2021 року ваші виплати нерезидентам будуть мати гарну і красиву арифметику.

Крім цього, контрольовані іноземні компанії, які чекали своєї нагоди запрацювати за новими правилами з 2021 року, цього не дочекалися. Але декларація оновлена все ж таки містить цілу низку додатків, які стосуються діяльності саме цих компаній. Ну що ж... вони почекають до 2022 року.

***

Дивіться також на цю тему:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»