• Посилання скопійовано

УКБС:«Банки не нестимуть відповідальність за інформацію, отриману від клієнтів»

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» опрацювала з Мінекономрозвитку проблемні питання, пов’язані з практичним застосуванням банками нового законодавства з питань державних закупівель.

Так, з 03.10.2011 р. набрали чинності зміни до Закону України «Про здійснення державних закупівель», якими звужено коло підприємств, що підпадають під дію цього Закону. Серед них ті, що: користуються передбаченою податковим, митним законодавством України податковою пільгою; відповідно до закону звільнені від обов’язку сплачувати заборгованість перед бюджетами, за єдиним внеском на загальнообов’язкове державне соціальне страхування; отримують пряму або опосередковану бюджетну підтримку тощо (п. 21 ст. 1 Закону).

У разі якщо підприємство не відповідає жодній з цих ознак, дія Закону не поширюється на такого суб’єкта при здійсненні ними закупівель товарів, робіт, послуг за кошти, отримані від господарської діяльності.

Водночас у Законі не визначено конкретний перелік документів, які суб’єкти господарювання повинні надавати банкам для підтвердження зазначених вище ознак. Не визначено й держоргани, уповноважені на ведення реєстру таких підприємств. «Мінекономрозвитку надало УКБС роз’яснення, що підприємства самостійно підтверджують відсутність ознак. За достовірність інформації, наданої банку, вони несуть відповідальність, передбачену ст. 43 Закону, — зазначила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. — Таким чином, було знято одну з неузгодженостей практичного застосування законодавства з питань держзакупівель. Це сприятиме покращенню фінансування державного сектору економіки України та оптимізації взаємодії банківського сегменту з клієнтами».

 

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»