• Посилання скопійовано

Нацбанк послабив адміністративні обмеження на валютному ринку

Підвищення максимального строку для розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів до 180 днів (чинне уже відсьогодні) та ще 5 змін, які наберуть чинності в червні

 Нацбанк послабив адміністративні обмеження на валютному ринку

Згідно постановою Правління НБУ від 25.05.2017 р. № 41:

1) Скасовано тимчасову норму, згідно з якою скорочувався  максимальний строк для розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів до 120. Відтепер максимальний строк розрахунків становитиме 180 днів.

 

2) Іноземні інвестори отримають можливість повертати вкладені в Україну кошти.

Досі було заборонено купувати та перерахувати іноземну валюту, щоб повернути за кордон кошти, отримані іноземними інвесторами від продажу корпоративних прав, певних видів цінних паперів, внаслідок зменшення статутних капіталів юридичних осіб, виходу з господарських товариств іноземних інвесторів. Національний банк вирішив дозволити такі операції. Водночас для запобігання відтоку капіталу через тіньові схеми регулятор стежитиме, щоб ці операції відповідали визначеному переліку умов.

 

3) Бізнес отримує можливість достроково погашати зовнішні кредити та позики, якщо у якості забезпечення розрахунків за цими операціями (з використанням гарантій, резервних акредитивів, через уповноважені банки та/або іноземні банки) було надано зобов’язання міжнародних фінансових організацій.

"Ці кроки сприятимуть покращенню інвестиційного клімату в країні та полегшенню діяльності підприємств, які здійснюють зовнішньоторговельну діяльність. Водночас жодний з цих кроків не призведе до дестабілізації ситуації на валютному ринку", - зазначив виконувач обов’язків Голови НБУ Яків Смолій під час прес-брифінг з монетарної політики.

 

4) Скасовано обмеження, що на сьогодні унеможливлює відкриття уповноваженим банком кореспондентських рахунків в іноземній валюті 1-ї групи Класифікатора в банках-нерезидентах країн, національна валюта яких віднесена НБУ до 2-ї або 3-ї  групи Класифікатора.

Це сприятиме спрощенню умов для встановлення українськими банками нових кореспондентських відносин з іноземними банками.

 

5) Встановлено вимоги щодо розкриття інформації про кінцевих бенефіціарних власників (UBO) нерезидентів-кредиторів.

Вимоги будуть діяти у всіх випадках, коли необхідна реєстрація кредитного договору або договору позики, укладеного резидентом-позичальником, що не є банком.

 

6) Удосконалено порядок контролю за дотриманням максимальної процентної ставки за договором у разі сплати комісій, зборів у період до одержання кредиту та/або протягом першого річного періоду дії договору.

Цей порядок передбачає, що у таких випадках контроль здійснюватиметься не на дату платіжної операції, а на кінець першого річного періоду. Зазначений підхід дозволить резидентам-позичальникам урізноманітнювати умови кредитних договорів.

 

Коли набирають чинності ці зміни?

Підвищення максимального строку для розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів до 180 днів чинне уже відсьогодні, з 26 травня 2017 року.

Решта змін, затверджених постановою, наберуть чинності з 12 червня 2017 року.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»