• Посилання скопійовано

З 5 січня - нові форми касових документів

Національний банк України унормував власні нормативно-правові акти з питань ведення касових операцій у національній валюті в Україні у зв’язку з оновленням українського законодавства

З 5 січня - нові форми касових документів

Відповідні зміни містяться у постанові НБУ від 29.12.2017 р. №148 “Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні” (далі – Постанова №148), якою викладено у новій редакції Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні (далі – Положення).

 

Положення передбачає низку новацій, а саме можливість:

  • здійснення підприємством збору готівкової виручки (готівки), отриманої від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), для подальшого її здавання до банку з використанням комплексу технічних та програмних засобів, розташованих у місці здійснення готівкових розрахунків, які б забезпечували безпечне передавання коштів з робочих місць касирів до спеціально обладнаного приміщення для зберігання та подальшого здавання готівки до кас банків (так звана “пневмопоштаˮ);
  • здавання готівкової виручки (готівки) до банку через підприємства, які отримали ліцензію Національного банку України на надання банкам послуг з інкасації;
  • застосування електронного цифрового підпису юридичної особи під час надання послуг в електронній формі або під час здійснення інформаційного обміну з іншими суб’єктами електронної взаємодії;
  • покладення функцій касира на працівника іншого підприємства, залученого на підставі укладеної угоди на надання послуги з надання персоналу.

 

Крім того, лібералізовано ряд вимог щодо ведення касових операцій, зокрема, визначення внутрішніми наказами (розпорядженнями тощо) особливостей оприбуткування готівки в касах підприємств та відокремлених підрозділів залежно від графіку роботи, способів здавання готівки; визначення внутрішніми наказами (розпорядженнями тощо) особливостей встановлення лімітів каси відокремленим підрозділам підприємств.

Усе про касу і РРО
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Положення також містить вимогу щодо обов’язку небанківських фінансових установ, які в установленому законодавством порядку отримали ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунку, та підприємств – агентів банків здавати готівку (готівкову виручку), отриману через платіжні пристрої та пункти приймання готівки для подальшого переказу, на окремий поточний рахунок/рахунки, відкритий у банку/банках для обліку коштів, прийнятих для подальшого переказу.

При цьому небанківські фінансові установи, які, крім операцій з приймання готівки для подальшого її переказу, здійснюють видачу переказів готівкою, зобов’язані забезпечити здавання на такі рахунки готівки в сумі перевищення прийнятої для подальшого переказу готівки над виданою за переказами готівкою [1].

 

Також у зв’язку зі змінами у законодавстві України Положенням передбачено, що використання печатки підприємством не є обов’язковим.

 

Одночасно з метою оптимізації нормативно-правових актів до Положення включено вимоги постанови НБУ від 06.06.2013 р. № 210 “Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою” (зі змінами) та відповідно Постановою №148 зазначену вище постанову НБУ визнано такою, що втратила чинність.

При цьому граничні суми розрахунків готівкою залишилися незмінними, а саме:

  • між підприємствами (підприємцями) протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами – у розмірі 10 000 гривень;
  • між підприємством (підприємцем) та фізичною особою протягом одного дня – у розмірі 50 000 гривень;
  • між фізичними особами за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню – у розмірі 50 000 гривень.

 

Окрім того, цією постановою також оновлено такі форми документів:

Відомість на виплату готівки;

Видатковий касовий ордер;

Прибутковий касовий ордер;

Журнал реєстрації прибуткових і видаткових касових документів;

Касова книга;

Книга обліку виданої та прийнятої старшим касиром готівки;

Акт про результати інвентаризації наявних коштів, що зберігаються;

Акт про перевірку дотримання порядку ведення операцій з готівкою.

 

Постанова № 148 набирає чинності з 5 січня 2018 року.

______________

[1] Зазначена норма повністю відповідає вимогам постанови НБУ від 17.11.2017 р. № 116 “Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 12 лютого 2013 року № 42”.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»