• Посилання скопійовано

З 1 липня буде спрощено проведення операцій з обміну валют

Нацбанк спрощує проведення банками та іншими фінансовими установами операцій з обміну валют. З цією метою внесено зміни до Інструкції про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України

З 1 липня буде спрощено  проведення операцій з обміну валют

Зміни затверджено постановою НБУ від 07.06.2018 р. № 63 та наберуть чинності з 1 липня 2018 року.

 

Що саме змінюється?

По-перше, Національний банк спрощує оформлення банками та іншими фінансовими установами операцій з обміну валют.

Досі банки повинні були оформляти два паперові примірники квитанції про здійснення такої операції – один для клієнта, один для зберігання в банку. Надалі банки зможуть оформляти квитанції про валютно-обмінну операцію не лише в паперовій формі, а й в електронному вигляді. Відповідно банки отримають можливість зберігати відповідні документи в електронній формі. Також за згодою клієнта банк матиме можливість не оформляти клієнту паперовий документ.

Своєю чергою, інші фінансові установи, що здійснюють обмін валют, наразі зобов’язані оформляти два паперові примірника квитанції та два паперових розрахункових документа, що друкується РРО. В подальшому вони оформлятимуть для клієнтів валютно-обмінні операції тільки одним документом – документом, який друкується РРО. Відповідно вони не будуть видавати клієнтам квитанцію про здійснення валютно-обмінної операції.

При цьому і банки, і фінансові установи не будуть вимагати підпис клієнта на квитанції або документі РРО, якщо сума валютно-обмінної операції буде менша ніж 150 тис. грн.

 

По-друге, Нацбанк надає можливість банкам та фінансовим установам проводити валютно-обмінні операції через платіжні пристрої.

Після доопрацювання цими установами програмного забезпечення платіжного пристрою фізичні особи зможуть не тільки продавати, а й купувати готівку іноземної валюти з використанням цих пристроїв.

Для впровадження нових вимог, що стосуються застосування РРО під час проведення обміну валют через платіжні пристрої та оформлення відповідних розрахункових документів РРО, квитанцій та чеків банкомата, фінансовим установам надано шестимісячний перехідний період. Протягом другого півріччя поточного року вони будуть оформлювати валютно-обмінні операції згідно із порядком, що діяв досі. Проводити валютно-обмінні операції за новими правилами вони почнуть з 01 січня 2019 року.

 

По-третє, у зв’язку із розвитком електронного документообігу та для сприяння розповсюдженню безпаперових технологій банки та фінансові установи отримають можливість оформлювати звітну документацію з валютно-обмінних операцій у вигляді електронного документа.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»