• Посилання скопійовано

Нацбанк розпочав аналіз платіжного ландшафту України

Національний банк почав здійснювати комплексний аналіз усіх складових платіжного ландшафту України

Нацбанк розпочав аналіз платіжного ландшафту України

Національний банк повідомляє, що почав здійснювати комплексний аналіз усіх складових платіжного ландшафту України, щоб оцінювати цілісну картину того, яким чином розвивається платіжний ринок країни, його окремі складові та взаємозв’язки між ними.

На цьому наголосив заступник Голови НБУ Сергій Холод 22 лютого 2019 року під час інформаційного дня, присвяченого ринку платежів України у 2018 році.

Усі платежі в Україні здійснюються через систему електронних платежів НБУ (далі – СЕП); карткові платіжні системи (MasterCard, VISA, НПС «ПРОСТІР» тощо) та через системи переказу коштів.

Фахівці Нацбанку визначають такі основні факти щодо розвитку кожного з цих сегментів ринку платежів в Україні та перспектив їх розвитку:

  • Серед роздрібних платежів в Україні безумовно домінують карткові платіжні системи – кількість таких операцій найбільша. Найчастіше українці розраховуються платіжними картками у торговельних мережах, але найбільше коштів, які витрачаються безготівково за допомогою картки, припадають за підсумками 2018 року на р2р перекази (середній чек такої операції зріс до 1723 грн). Також значною популярності набуває в Україні безконтактна оплата (наприклад, смартфоном). А кожна дев’ята активна платіжна картка в Україні є безконтактною, їх кількість досягла 4 млн шт.
  • На ринку внутрішньодержавних переказів найактивніше поводять себе системи, створені небанківськими установами – 92% всього обсягу переказів у цьому сегменті припадає на них. Загалом, обсяг переказів у межах України з використанням переказу коштів зростає кожного року більше ніж на чверть (за 2017 – на 26,6%, за 2018 – на 26,9%). Середня сума переказу у межах України становить 240 гривень, а найбільше коштів прямує до Києва.
  • За обсягами здійснених операцій ситуація інша – тут домінують платежі у СЕП НБУ. Найбільша частка платежів у СЕП – операції клієнтів: за кількістю вони становлять 91%; а за сумою – 46%. Більше 90% платежів з рахунків клієнтів було ініційовано з поточних рахунків юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. При цьому 96% платежів у СЕП – це платежі на суму до 100 тисяч гривень. Співвідношення обсягу платежів, які проходять за рік через СЕП, до ВВП України становить близько 8. Максимальний пік платежів у СЕП зафіксований минулого року – за один день через систему пройшло 2 млн 162 тис платежів. Проте система має значний потенціал – вона здатна забезпечувати проведення до 10 млн платежів на день.
  • Підвищення конкуренції між учасниками ринку платежів в Україні означає збільшення доступності послуг та зменшення цін. Щоб ринок платежів гармонічно та конкурентно розвивався, Національний банк зараз працює над низкою ініціатив. Зокрема, триває робота з імплементації в українському законодавстві норм євродирективи PSD2. Національний банк сподівається до кінця цього року представити своє бачення впровадження PSD2 в Україні.
  • Крім того, у рамках комплексного підходу до розвитку платіжного ринку Національний банк вивчає питання можливого запровадження регулювання ставок міжбанківських комісій (ставок інтерчендж) для забезпечення стимулювання розвитку безготівкової платіжної інфраструктури та cashless-розрахунків в країні.
  • Також Національний банк якісно розвиває власні платіжні системи – СЕП та НПС «ПРОСТІР», наповнює їх технологічно та економічно цікавими для клієнтів продуктами.
  • Модернізація СЕП та її міграція на міжнародні стандарти також спрямована на посилення конкуренції на ринку платежів. У майбутньому СЕП зможе стати ближчою для користувачів та виконувати швидкі роздрібні платежі з рахунку на рахунок, як це, наприклад, відбувається з подібними системами у світі. Національний банк у цьому році впроваджує міжнародний номер банківського рахунку IBAN. Банки відкриватимуть клієнтам нові рахунки у стандарті IBAN, а діючі номери рахунків – самостійно змінюватимуть відповідно до вимог цього стандарту. Водночас регулятор на прохання банків відтермінує старт впровадження IBAN до 5 серпня цього року (раніше планувалося – з 1 квітня 2019 року).

Презентація стосовно ринку платежів України у 2018 році – тут.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»