• Посилання скопійовано

Картки зі зразками підписів відмінено: що замість цього необхідно надати в банк?

НБУ опублікував лист, в якому розповів про відміну обов’язку подання карток зі зразками підписів та що необхідно подавати замість них. Окрім цього, НБУ висвітлив питання відкриття рахунку ЮО нерезидентом – інвестором, який не здійснює діяльність на території України

Картки зі зразками підписів відмінено: що замість цього необхідно надати в банк?

Нагадаємо, що 01.04.2019 року НБУ вніс зміни до Постанови №492, якою затверджено Інструкцію про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків – резидентів і нерезидентів. Зокрема, змінами було скасовано обов’язок подання клієнтами банків під час відкриття рахунків картки зі зразками підписів.

З огляду на це, у листі від 06.05.2019 р. №57-0007/24014 НБУ роз’яснив порядок дій клієнтів банку в зв’язку з таким скасуванням. Через вилучення із Інструкції форми картки зразків підписів втрачається поняття «першого» та «другого» підпису.

Так, у коментованому листі НБУ нагадує, що в Інструкції №492 наразі встановлена вимога щодо подання/надсилання до банку в паперовій або електронній формі переліку осіб, які відповідно до законодавства України мають право розпорядження рахунком (замість карток з підписами як раніше).

При цьому у листі роз’яснюються наступні особливості такого переліку:

  • подання такого переліку в банк вимагається від усіх клієнтів, крім фізичних осіб (у тому числі підприємців та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність);
  • перелік може містити необмежену кількість розпорядників рахунком (як одного підписанта, так і декількох);
  • у разі зміни або доповнення Переліку осіб, які мають право розпоряджатись рахунком клієнта банку, до банку подається/надсилається оновлений перелік розпорядників рахунком та документи, що підтверджують їх повноваження;
  • перелік може надаватись клієнтом у довільній формі, якщо банк не передбачив інше своїми внутрішніми документами, що регламентують порядок відкриття рахунків (про це НБУ писав і раніше у листі від 07.02.2019 №57-0007/7109).

Такий перелік має містити обов'язкові для заповнення реквізити, зокрема:

  • прізвище, ім'я, по батькові (за наявності) розпорядника(ів) рахунком;
  • власноручний(і) підпис(и) розпорядника(ів) рахунком, якщо Перелік подається у паперовій формі;
  • підпис керівника (уповноваженої особи).

Перелік, який надсилається клієнтом в електронній формі, підтверджується електронним підписом уповноваженого працівника банку згідно з вимогами нормативно-правового акту НБУ з питань застосування електронного підпису в банківській системі України.

Вимоги щодо засвідчення підпису(ів) розпорядника(ів) рахунком у Переліку уповноваженим працівником банку Інструкцією не встановлюються. Водночас внутрішніми документами банку може бути передбачено проставляння на Переліку відмітки (штампу, підпису) уповноваженого працівника банку про підтвердження прийняття Переліку (у паперовій формі) та перевірку повноважень розпорядників рахунком.

Представники клієнта мають подати уповноваженому представникові банку документи, що підтверджують їх повноваження.

 

Розпорядження рахунком фізичної особи – підприємця

Подання до банку Переліку фізичними особами, зокрема фізичними особами – підприємцями, не вимагається.

Водночас операції за рахунками фізичних осіб (у тому числі підприємців та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність), окрім його власника, може здійснюватися за його дорученням на підставі довіреності (копії довіреності), засвідченої нотаріально, а у випадках, визначених законодавством України, іншими уповноваженими на це особами.

Варто зауважити, що довіреність на розпорядження рахунком фізичної особи – підприємця або особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, не може бути засвідчена уповноваженим працівником банку.

 

Відкриття рахунку юридичною особою нерезидентом – інвестором

Клієнт - юридична особа – нерезидент відповідно до вимог пп. 1 п. 41 розділу III Інструкції №492 має обов'язково зазначити у заяві, з якою метою відкривається поточний рахунок в банку: для здійснення інвестицій в Україну, для здійснення підприємницької діяльності в Україні, для проведення операцій без здійснення підприємницької діяльності в Україні.

Своєю чергою, від іноземних інвесторів не вимагається подання в банк під час відкриття рахунку копії документа про взяття на облік у контролюючому органі, оскільки нормами ПКУ не передбачено їх реєстрації платниками податків в Україні (крім інвесторів-нерезидентів (операторів) за угодами про розподіл продукції).

Проте банки зобов'язані надіслати повідомлення про відкриття або закриття рахунка платника податків – юридичної особи до контролюючого органу, в якому обліковується платник податків, у день відкриття/закриття рахунку. При цьому це не стосується юридичних осіб – нерезидентів, які відкривають рахунок в банку для здійснення інвестицій в Україні, та не зареєстровані у контролюючих органах як платники податків.

Тобто, якщо у заяві юридичною особою – нерезидентом зазначається вид діяльності, не пов'язаний із здійсненням інвестицій в Україну, рахунок відкривається за умови подання копії документа про взяття такої особи на облік у контролюючому органі, і банк зобов'язаний повідомити відповідний контролюючий орган про відкриття рахунку юридичної особи – нерезидента.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»