• Посилання скопійовано

Депутати планують обмежити розмір банківської комісії за послуги еквайрингу

В зв’язку з тим, що розмір комісійної винагороди за еквайрингові послуги в 7 разів перевищує встановлений розмір ставок за таку винагороду в країнах ЄС, депутати запропонували законодавчо обмежити їх розмір

Депутати планують обмежити розмір банківської комісії за послуги еквайрингу

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №4178 від 01.10.2020 р., яким передбачається поступове зменшення фінансового навантаження на суб’єктів господарювання під час здійснення операцій за допомогою платіжних карток та довести їх до Європейського рівня.

 

Якою має бути комісія за еквайринг? 

Законопроект вносить наступні поступові обмеження до Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні»:

– розмір інтерчейнджу не може перевищувати:

  • з 1 січня 2021 року – 1 відсотка від суми транзакції;
  • з 1 липня 2021 року – 0,65 відсотка від суми транзакції;
  • з 1 січня 2022 року – 0,3 відсотка від суми транзакції.

– загальний розмір комісійної винагороди за послуги еквайрингу (включаючи інтерчейндж), що сплачують сумарно держателі електронних платіжних засобів та торговці під час здійснення розрахунків не може перевищувати:

  • з 1 січня 2021 до 30 червня 2021 року – 1,5 відсотка від суми транзакції;
  • з 1 липня 2021 до 31 грудня 2021 року – 1 відсотка від суми транзакції;
  • з 1 січня 2022 року – 0,5 відсотка від суми транзакції.».

Довідково (за текстом законопроекту):

  • інтерчейндж – комісійна винагорода, що сплачується за кожну операцію з використанням платіжної картки, здійснену прямо або опосередковано (через третю особу) між банком – еквайром та банком – емітентом такої картки. Інтерчейндж включає в себе будь-які платежі, знижки, пільги чи інші форми винагороди, що отримують емітент та/або еквайр від здійснення операції за допомогою платіжної картки;
  • комісійна винагорода за послуги еквайрингу – комісійна винагорода, що сплачується за послуги технологічного, інформаційного обслуговування розрахунків за операціями, що здійснюються з використанням електронних платіжних засобів у платіжній системі. Комісійна винагорода за послуги еквайрингу включає в себе інтерчейндж.

При цьому, інформація щодо розміру інтерчейнджу та розміру комісійної винагороди за послуги еквайрингу повинна буде постійно розміщуватися еквайром на власному веб-сайті в мережі Інтернет.

Разом з цим, банк самостійно встановлюватиме процентні ставки та комісійну винагороду за надані послуги, крім тих, які встановлені чинним законодавством.

 

А що, як банк завищить розмір комісії?

Законопроектом передбачається відповідальність за порушення граничних розмірів інтерчейнджу та комісійної винагороди за послуги еквайрингу або оприлюднення інформації щодо їх розміру:

  • за порушення вимог щодо граничного (максимального) розміру інтерчейнджу та/або комісійної винагороди за послуги еквайрингу, НБУ застосовує до еквайра штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на дату виявлення порушення, за кожний факт такого порушення;
  • за порушення вимог щодо оприлюднення інформації щодо розміру інтерчейнджу та/або розміру комісійної винагороди за послуги еквайрингу, НБУ застосовує до еквайра штраф у п’ятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на дату виявлення такого порушення.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»