• Посилання скопійовано

Як банкам звітувати під час війни?

НБУ навів порядок складання та подання банками фінансової звітності в умовах воєнного стану

Як банкам звітувати під час війни?

З метою забезпечення надійного та стабільного функціонування банківської системи Національний банк встановив такий порядок складання та подання українськими банками фінансової звітності в умовах воєнного стану:

по-перше, банки, які не завершили роботу щодо складання річної фінансової звітності та консолідованої річної звітності за 2021 рік у зв’язку з уведенням воєнного стану мають продовжити цю роботу після припинення чи скасування дії воєнного стану;

по-друге, банки за можливості подають та оприлюднюють на власному вебсайті річну фінансову звітність та консолідовану фінансову звітність за 2021 рік разом з аудиторським звітом і подають фінансову звітність, складену на основі таксономії фінансової звітності за міжнародними стандартами в єдиному електронному форматі, до центру збору фінансової звітності, операційне управління яким здійснює Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку;

по-третє, Національний банк не застосовує до банків заходів впливу за порушення ними строків подання річної фінансової звітності та консолідованої річної фінансової звітності за 2021 рік разом з аудиторським звітом, а також проміжної фінансової звітності та консолідованої проміжної фінансової звітності за I квартал 2022 року в період дії воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення чи скасування.

Відповідні зміни затверджені постановою Правління Національного банку України від 07 березня 2022 року №41 “Про складання та подання фінансової звітності в період запровадження воєнного стану”.

 

Підакцизні та інші товари, передані ЗСУ

За пп. 69.5 п. 69 операції з добровільної передачі або відчуження коштів, товарів, у тому числі підакцизних, надання послуг на користь Збройних сил України та підрозділів територіальної оборони, без попереднього або наступного відшкодування їх вартості, не вважаються операціями з реалізації для цілей оподаткування.

Тож акцизу не буде. А от чи буде при цьому нарахування ПДВ, де об’єктом оподаткування є не реалізація, а постачання, або чи не виникне ПЗ за п. 198.5 ПКУ у разі використання товарів не в господарській діяльності — це питання, яке не визначено цим пунктом.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»