• Посилання скопійовано

Зʼявився новий порядок безготівкових розрахунків у гривні користувачами платіжних послуг

НБУ розробив порядок здійснення безготівкових розрахунків у нацвалюті користувачами платіжних послуг. Зокрема, встановлено обов’язкові реквізити платіжної інструкції та вимоги щодо їх заповнення

 Зʼявився новий порядок безготівкових розрахунків у гривні користувачами платіжних послуг

Національний банк з метою реалізації норм Закону України «Про платіжні послуги» (далі – Закон)  розробив порядок здійснення безготівкових розрахунків у національній валюті користувачами платіжних послуг (далі – користувач). Це нове регулювання платіжного ринку, оскільки відповідно до Закону небанківські надавачі платіжних послуг отримали право відкривати платіжні рахунки користувачам та виконувати платіжні операції з цього рахунку на підставі їхніх платіжних інструкцій (тобто розпорядження користувача надавачеві послуг здійснити платіж). Йдеться про таких надавачів платіжних послуг, як платіжні установи, філії іноземних платіжних установ, установи електронних грошей, оператори поштового зв’язку. Відповідно у новому порядку Національний банк визначив: 

  • обов’язкові реквізити платіжної інструкції та вимоги щодо їх заповнення;
  • порядок виконання платіжних операцій, що включає ініціювання, прийняття до виконання та відмову від прийняття, відкликання платіжної інструкції;
  • порядок виконання надавачами платіжних послуг заходів щодо арешту коштів на рахунках користувачів.

Такі норми містить постанова Правління Національного банку України від 29 липня 2022 року № 163 “Про затвердження Інструкції про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг”, що набирає чинності з дня введення в дію Закону.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»