• Посилання скопійовано

Як НБУ та ДПС обмінюються даними щодо експортерів - порушників валютних розрахунків?

Зокрема, банки зобовʼязані надавати НБУ інформацію про валютні операції, що здійснюються суб’єктами валютних операцій через ці установи

Як НБУ та ДПС обмінюються даними щодо експортерів - порушників валютних розрахунків?

ДПС у Запорізькій області розповідає, що відповідно до ч. 1 ст. 10 Закону України від 21.06.2018 №2473-VІІІ «Про валюту і валютні операції» уповноважені установи зобов’язані надавати Національному банку України інформацію про валютні операції, що здійснюються суб’єктами валютних операцій через ці установи, а також про власні валютні операції.

Суб’єкти валютних операцій - резиденти зобов’язані надавати інформацію про їхні валютні операції уповноваженим установам, через які здійснюються такі валютні операції. Суб’єкти валютних операцій - нерезиденти зобов’язані надавати інформацію про їхні валютні операції уповноваженим установам, через які здійснюються такі валютні операції, у межах, що стосуються діяльності таких суб’єктів валютних операцій в Україні (ч. 2 ст. 10 Закону №2473).

Національний банк України співпрацює з іншими органами державної влади щодо обміну інформацією, пов’язаною зі здійсненням валютних операцій, з урахуванням положень законодавства про банківську таємницю (ч. 5 ст. 10 Закону №2473).

Водночас ч. 12 ст. 11 Закону №2473 передбачено, що органи валютного нагляду обмінюються інформацією щодо виявлених порушень валютного законодавства, отриманою ними під час здійснення валютного нагляду, з метою реалізації повноважень у сфері валютного регулювання та нагляду.

Крім того, здійснюється обмін інформацію з питань забезпечення валютного контролю відповідно до постанови КМУ від 26.12.1995  №1044 «Про заходи щодо забезпечення контролю за зовнішньоекономічною діяльністю та валютного контролю».

Джерело: ДПС у Запорізькій області

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»