• Посилання скопійовано

Аудитори інформуватимуть про надавачів фінпослуг - підприємства, що становлять суспільний інтерес

Затвердив порядок надання аудиторами інформації про виявлені факти порушень надавачами фінпослуг, які є підприємствами, що становлять суспільний інтерес

Аудитори інформуватимуть про надавачів фінпослуг - підприємства, що становлять суспільний інтерес

Національний банк України на виконання вимог Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення правових засад провадження аудиторської діяльності в Україні» затвердив порядок надання повідомлень субʼєктами аудиторської діяльності.

Аудитори надаватимуть інформацію про надавачів фінансових послуг, які є підприємствами, що становлять суспільний інтерес. Йдеться про всі банки, всі страхові компанії, а також про небанківські фінансові установи та юридичних осіб, які не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги, що є емітентами цінних паперів та/або належать до великих підприємств.  

Зокрема, визначено порядок повідомлення субʼєктом аудиторської діяльності Національного банку про встановлені факти:

  • порушення законодавства, включаючи недотримання пруденційних вимог та нормативів;
  • суттєвої загрози  або сумнівів щодо можливості надавача фінансових послуг продовжувати діяльність на безперервній основі;
  • наявності модифікованої думки аудитора тощо.

Про це йдеться в постанові Правління НБУ від 14.03.2023 №22 «Про затвердження Положення про порядок повідомлення субʼєктом аудиторської діяльності Національного банку України про встановлені факти порушення законодавства, суттєвої загрози, наявності модифікованої думки та наявну щодо цих фактів інформацію», яка набирає чинності з 18  березня 2023 року.

 

Довідково

Згідно із Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» великими є підприємства, що відповідають щонайменше двом із таких критеріїв: 

  • балансова вартість активів – понад 20 млн євро; 
  • чистий дохід від реалізації продукції – понад 40 млн євро;
  • середня кількість працівників – понад 250 осіб.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»