• Посилання скопійовано

Окремим позичальникам реструктуризують споживчі кредити: рекомендовано прийняти в цілому закон

Комітет Гетманцева рекомендує прийняти в цілому законопроєкт №9051. За ним на період війни запроваджується обов'язкова реструктуризація зобов'язань за споживчими кредитами, якщо місце постійного проживання позичальника – ТОТ або зона бойових дій

Окремим позичальникам реструктуризують споживчі кредити: рекомендовано прийняти в цілому закон

Гетманцев у своєму Телеграм-каналі підкреслив, що Комітет ВРУ з податкової політики рекомендував  до прийняття у другому читанні та в цілому:

Законопроєкт №9051 про внесення змін до розділу ІV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про споживче кредитування» щодо особливостей нарахування процентів за споживчими кредитами під час воєнного стану.

Метою законопроєкту є комплексне вирішення проблеми нарахування надмірних та непропорційно великих процентів за договорами про споживчий кредит у споживачів, місцем постійного проживання або покинутим місцем постійного проживання споживача є територія, на якій ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупована Російською Федерацією територія.

Пропонується у період дії в Україні воєнного та у 30-денний строк після його припинення або скасування запровадити обов’язкову реструктуризацію зобов'язань споживачів за договорами про споживчий кредит, який не забезпечено заставою, місцем постійного проживання або покинутим місцем постійного проживання споживача є територія, на якій ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупована Російською Федерацією територія.

Такий споживач має відповідати хоча б одному з таких критеріїв:

  • державна та соціальна матеріальна допомога та/або пенсійне забезпечення, благодійна допомога є єдиним джерелом доходу споживача та членів його сім’ї;
  • споживач є батьком чи матір’ю багатодітної родини, що отримують субсидію на оплату комунальних послуг;
  • споживач або член його сім’ї є особою з інвалідністю внаслідок війни та нарахований за три місяці перед зверненням середній щомісячний розмір доходу споживача та членів його сім’ї не перевищує розміру двох мінімальних заробітних плат.

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»