• Посилання скопійовано

Нацбанк оновив макропрогноз: яким буде ВВП та наскільки зростуть ціни

Інфляція в Україні й надалі сповільнюватиметься, а відновлення економіки пришвидшиться, оскільки із середини 2024 року можна очікувати суттєве зниження безпекових ризиків

Нацбанк оновив макропрогноз: яким буде ВВП та наскільки зростуть ціни

Економічна правда розповідає, що Національний банк України опублікував оновлений макроекономічний прогноз, у якому покращив свої оцінки зростання ВВП, а також переглянув свої оцінки інфляції цього та наступного року.

Про це йдеться в опублікованому на сайті Нацбанку звіті.

Зокрема, в оновленому макропрогнозі НБУ покращив свою оцінку росту ВВП у 2023 році – з 2% (які очікував у квітневому прогнозі) до 2,9%. Водночас оцінку росту економіки на 2024 рік НБУ дещо погіршив. З 4,3% до 3,5%.

Крім цього, НБУ покращив свої оцінки щодо інфляції на 2023 та наступні роки.

«Споживча інфляція у 2023 році сповільниться до 10,6%, а базова – нижче 9%. Цьому значною мірою посприяють заходи НБУ із забезпечення стійкості валютного ринку, а також фіксація основних тарифів на житлово-комунальні послуги», – пояснюють у Нацбанку.

У 2024 році НБУ очікує, що інфляція складе 8,5% відповідно до нового прогнозу Нацбанку. Очікування росту цін на наступний рік Нацбанк покращив з 9,6%, які прогнозував у квітні. На 2025 рік Нацбанк закладає інфляцію у розмірі 6%.

У новому макропрогнозі НБУ переглянув свої очікування щодо тривалості бойових дій. Якщо попередні макропрогнози будувалися на припущенні, що війна триватиме до кінця 2023 року, то тепер там закладають тривалість бойових дій до середини 2024 року.

Крім цього, Нацбанк вже не очікує продовження «зернового коридору». Новий прогноз будується на припущенні, що експорт товарів через морські порти на Чорному морі буде недоступним для українських компаній до середини 2024 року.

Також НБУ оновив свої очікування щодо обсягів міжнародних резервів. Так, у 2023 році їхній обсяг має скласти 38,3 млрд доларів, а у 2024 році – 42,6 млрд доларів.

Змінилися й очікування НБУ щодо рівня зайнятості. Зокрема, на 2023 рік НБУ закладає безробіття у розмірі 19% з поступовим скороченням цього показника до 16,9% та 14,4% відповідно в наступних роках.

«Цьому насамперед сприятиме відновлення економічної активності. Проте рівень безробіття залишатиметься вищим, ніж до повномасштабного вторгнення, через збереження значних диспропорцій на ринку праці. Це, зокрема, пояснюватиметься нерівномірним економічним відновленням за секторами та регіонами через наслідки війни», – пояснили у регуляторі.

Зазначимо, що макроекономічний прогноз НБУ публікується 4 рази на рік. Його регулятор оприлюднює разом з рішеннями щодо облікової ставки. Останній макропрогноз НБУ опублікував після свого рішення знизити облікову ставку з 25% річних до 22% річних. Крім цього, Нацбанк планує знижувати рівень облікової ставки й надалі, проте менш поступово.

Джерело: Економічна правда

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»