• Посилання скопійовано

Впровадження керованої гнучкості курсу: нове розʼяснення від НБУ

Чим керована гнучкість курсу відрізняється від вільного плавання? Які валютні обмеження НБУ може пом'якшити до кінця року? Чи буде НБУ посилювати нагляд за банками та небанківськими установами, щоб уникнути спекуляцій?

Впровадження керованої гнучкості курсу: нове розʼяснення від НБУ
  • Чим керована гнучкість курсу відрізняється від вільного плавання, яке було до 24.02.2022?
  • Які валютні обмеження НБУ може пом'якшити до кінця року?
  • Чи буде НБУ посилювати нагляд за банками та небанківськими установами, щоб уникнути спекуляцій?

Про все це розповіли Голова НБУ Андрій Пишний та його заступники Сергій Ніколайчук і Юрій Гелетій під час пресбрифінгу з курсової політики.

Отже:

Керована гнучкість курсу VS плаваючий курс. Чому НБУ обрав гнучкість?

НБУ усвідомлює, що на валютному ринку постійно є значний чистий попит на валюту через наслідки війни для української економіки. Тому про відпускання курсу у вільне плавання навіть не йшлося, адже це призвело б до постійного послаблення гривні.

Натомість за керованої гнучкості курсу НБУ покриватиме цю структурну компоненту чистого попиту на валюту і в такий спосіб забезпечить можливість курсу рухатися як в один, так і в інший бік. До того ж будь-які коливання курсу суттєво обмежуватимуться.

"Перед ухваленням цього рішення НБУ провів ґрунтовні опрацювання та консультації, вивчив міжнародний досвід. Параметри нашої присутності на валютному ринку глибоко пропрацьовано в деталях. Мета і пріоритет – зберегти курсову стійкість як одну із важливих компонентів цінової стабільності"– сказав Андрій Пишний.

Він також додав, що контрольований перехід до керованої гнучкості курсу став можливим завдяки макрофінансовій стабільності. Її вдалося досягти з огляду на зусилля українського бізнесу, правильне врядування та підтримку з боку міжнародних партнерів.

Які валютні обмеження може пом'якшити НБУ?

НБУ працюватиме над завершенням реалізації першого етапу пом'якшення обмежень, який, зокрема, передбачає сприяння новим інвестиціям та мінімізацію різниці між готівковим та офіційним курсом.

"Далі ми будемо аналізувати ситуацію на ринку, а нашим безумовним пріоритетом буде перехід до реалізації другого етапу лібералізації. Ми активно комунікуємо з бізнесом та розуміємо його потреби. Ми також розуміємо потреби держави в частині відновлення економіки та залучення інвестицій", – сказав Юрій Гелетій.



Чи буде посилено нагляд за фінансовими установами, щоб уникнути спекуляцій на ринку?

"Ми провели багато щирих і конструктивних розмов з ринком, з усіма його сегментами. Наразі я оптимістично налаштований щодо того, як ринок сприйме наше рішення. І я бачу дуже відповідальне ставлення в колег з банківського сектору, а також небанківських установ.

Якщо будуть виявлені випадки неринкової чи маніпулятивної поведінки, порушення наглядових вимог чи фінансового моніторингу, Національний банк застосовуватиме необхідних заходів впливу і діятиме відповідно до ситуації", – зазначив Андрій Пишний.

***

Читате також

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»