• Посилання скопійовано

Як змінюються ставки за депозитами та кредитами: розʼяснення від НБУ

Процентні ставки за депозитами та кредитами знизилися у відповідь на зниження інфляції та облікової ставки Національного банку України. Докладніше про це - далі

Як змінюються ставки за депозитами та кредитами: розʼяснення від НБУ

Щокварталу Національний банк оновлює економічний прогноз і публікує його в Інфляційному звіті.

Про це повідомляється на сайті НБУ.

Зазначається, що поступове здешевлення кредитів сприятиме подальшому відновленню економіки. «Водночас ставки за депозитами в гривні, попри певне зниження, й надалі забезпечують захист від інфляційного знецінення. Так, за депозитами від 3 місяців і більше банки в середньому пропонують близько 14% (після оподаткування – близько 11%). Ці ставки є вищими як за поточний, так і за прогнозований Національним банком рівень інфляції на наступний рік», – кажуть у Нацбанку.

Привабливими залишаються й інвестиції в облігації уряду (ОВДП), доступні громадянам через банківські додатки. Зокрема, ставки за ОВДП строком до одного року становлять 16−17%. Водночас доходи від вкладень у ОВДП не оподатковуються.

«Збереження привабливості гривневих заощаджень залишається важливим завданням НБУ. Це, зокрема, необхідно для зниження тиску на валютному ринку. Що більше громадяни інвестують у гривневі активи, то менше вони витрачають на купівлю готівкової валюти», – додає регулятор.

НБУ й надалі проводитиме таку монетарну політику, яка б забезпечувала захист гривневих заощаджень громадян від інфляції.

«НБУ також обмежуватиме курсові коливання на валютному ринку, щоб уникати суттєвого погіршення очікувань громадян і бізнесу щодо майбутньої інфляції та курсу», – підсумували в Нацбанку.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»