• Посилання скопійовано

Що зміниться в переказах і оплаті готівкою через Меморандум з МВФ: деталі від НБУ

За роз'ясненням НБУ, для громадян нічого не змінюється: вони, як і раніше, зможуть обирати зручний для них вид переказу та розрахунку за послуги чи товари ФОПів та інших юридичних осіб – готівкою чи безготівково

Що зміниться в переказах і оплаті готівкою через Меморандум з МВФ: деталі від НБУ

НБУ у своєму Телеграм-каналі зауважив, що у соціальних мережах поширюється недостовірна інформація, що громадяни не зможуть робити перекази чи платити готівкою за послуги чи товари ФОПів та інших юридичних осіб.

У своєму зверненні Національний банк підкреслив, що проєктом запропоновано посилити прозорість операцій з переказу коштів готівкою.

Йдеться про те, що готівкові кошти, переказані громадянами на користь ФОПів/юридичних осіб, будуть обов’язково зараховуватися надавачами платіжних послуг на рахунки останніх (за номером IBAN)  у безготівковій формі.

Тобто для громадян нічого не змінюється: вони, як і раніше, можуть обирати зручний для них вид переказу та розрахунку за послуги чи товари ФОПів та інших юридичних осіб – готівкою чи безготівково.

Історія питання

Як зазначається у Меморандумі, у грудні 2023 року в парламенті було представлено законопроєкт, який посилить нормативні вимоги до учасників ринку платіжних послуг.

"Ми будемо прагнути ухвалити закон до кінця травня 2024 року", - йдеться у документі.

Крім того, НБУ має намір:

  • підготувати концептуальну записку для методології оцінки наглядових ризиків до кінця серпня 2024 року та запровадить цю методологію до кінця грудня 2024 року;
  • підготувати до кінця липня 2024 року концептуальну записку про нормативні вимоги до індивідуальних (p2p) та інших подібних електронних платежів з метою виявлення та обмеження аномальної поведінки.

"Ми запровадимо регулювання до кінця жовтня 2024 року", - йдеться у Меморандумі.

***

Читайте також: НБУ планує оновити Положення про ведення касових операцій 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»