• Посилання скопійовано

Шаг – замість копійки: Нацбанк планує змінити назву розмінної монети

Нацбанк ініціює зміну назви розмінної монети «копійка» на «шаг» для відновлення історичної справедливості та посилення національних традицій у грошовому обігу України

Шаг – замість копійки: Нацбанк планує змінити  назву розмінної монети

Національний банк України ініціює зміну назви розмінної монети «копійка» на «шаг» для відновлення історичної справедливості та посилення національних традицій у грошовому обігу України.

Про це повідомив журналістам голова Національного банку Андрій Пишний під час пресзаходу, передає кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні Національний банк ініціює заміну обігу назви «копійка» на питомо історичну назву «шаг», – повідомив Пишний.

Зазначається, що ініціатива спрямована на відновлення історичної справедливості, сприяння дерусифікації та підкреслення національних традицій у грошовому обігу України.

«Гривня має походження з часів Київської Русі, шаг має походження з часів Гетьманщини. Українська народна республіка у 1918 році ввела в обіг гривню, яка мала роздрібну частину – шаги. Українська повстанська армія, ОУН використовували у грошовій лічбі шаги. У 1992 році, за декілька місяців після проголошення Незалежності України, львівський верстатобудівний завод викарбував пробну партію шагів», – зазначив Пишний.

За словами голови Нацбанку, копійка не має до української етимології, до України жодного відношення. «Копійка» походить від коп’я, зображення якого використовували ще у XV столітті у московії.

У Нацбанку вважають, що зміна назви монет сприятиме дерусифікації грошового обігу України, адже назва «копійка» має московське, імперське походження. В умовах широкомасштабної російської агресії заміна копійок на шаги є важливим та необхідним кроком, адже сьогодні копійки залишилися в обігу лише у ворожих до України держав.

«Сьогодні український народ повертає собі все, що було несправедливо в нього вкрадене та понівечене кремлівськими наративами», – наголосив голова НБУ.

Своєю чергою, заступник директора Інституту мовознавства НАН України Олександр Скопненко зазначив, що термін «шаг» для позначення дрібної монети використовується в українській мові з XVI століття.

Він вважає, що повернення цієї назви сучасним розмінним монетам не лише відновить національні традиції, а й допоможе відмежуватися від колоніального впливу у сфері грошової термінології.

Для реалізації ініціативи Національний банк пропонує внести відповідні зміни до законодавства, зокрема до Закону України «Про Національний банк України» та інших нормативних актів.

НБУ запевняє, що поступове введення в обіг монет, номінованих у шагах, не вплине на інфляцію, оскільки не передбачається збільшення обсягів готівкових грошей в економіці.

Пишний сподівається: якщо суспільство підтримає ініціативу, а ВР ухвалить необхідне законодавство, карбувати шаги почнуть вже наступного року. Зокрема, у 2025, за його словами, згідно з попередніми планами, в Україні мають викарбувати 20 мільйонів монет номіналом 50 копійок. Голова НБУ хоче, щоб це були вже монети у 50 шагів.

Експерти та історики підтримують зміни. Зокрема, провідний науковий співробітник Інституту історії України НАН України Андрій Бойко-Гагарін зазначає, що «шаг» для позначення дрібної монети є суто українською назвою для дрібних монет, тому її повернення до сучасного грошового обігу – логічне та науково обґрунтоване.

Джерело: УКРІНФОРМ

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»