• Посилання скопійовано

Єдиний реєстр боржників: як і за що з вашого рахунку можуть списати гроші?

Чи можуть тепер банки самі списувати кошти з рахунку через несплату боргу? Поговоримо про це далі

Єдиний реєстр боржників: як і за що з вашого рахунку можуть списати гроші?

Що це означає для українців? Як працюватиме нова система? Чи може вона запропонувати суттєві переваги та які створює проблеми? «НВ Бізнес» пропонує розібратися.

 

Чому саме зараз

Процес виконання судових рішень є складовою судового процесу. Для того, щоб у суспільства формувалась довіра до судової системи, вкрай необхідний дієвий механізм виконання рішень суду. Тобто реального, а не формального захисту прав. На жаль, на практиці завжди виникають проблеми саме на етапі виконання рішень. Коли судом на вашу користь стягнуто значну суму грошових коштів, однак ви не маєте змоги їх отримати. Бо боржник просто приховує свої доходи. Така ситуація не є нормальною для правової держави. Тому було вирішено впровадити дієвий механізм виконання судових рішень та рішень компетентних органів влади (це, наприклад, сплата боргів та штрафів на користь держави).

До того ж країна активно цифровізується. І вже зараз кожен із нас економить купу часу, користуючись державними онлайн сервісами.

 

Як це працює та для кого нововведення? Як це працювало раніше?

На другому курсі університету я проходила учбову практику у Державній виконавчій службі і досі пам’ятаю купу паперових коробок з матеріалами виконавчих проваджень, які стояли роками та не виконувались. Виконавці були завалені роботою, отримували мізерну зарплатню, а борги не стягувалися.

Виконавці виписували купу паперових документів, відправляли їх укрпоштою до банків з вимогою надати інформацію по рахункам боржника. Банки не розкривали інформацію, посилаючись на банківську таємницю. Та і кількість банків по всій Україні значна. Можна когось пропустити. Така процедура займала багато часу, а користі не приносила. Якщо вдавалося все ж накласти арешт, то він накладався на всі рахунки боржника.

Тепер працює єдина автоматична система через яку можна створювати документи, накладати цифровий підпис та відправляти їх до банків. Ті, в свою чергу, завдяки нововведенням зобов’язані протягом 1 години надати інформацію по відкритим рахункам боржника. Після чого виконавець у цій же системі формує постанову про арешт коштів на рахунках та платіжну вимогу про автоматичне списання коштів боржника.

Таке списання можливе тільки у разі відкриття виконавчого провадження за майновим (грошовим) зобов’язанням у якому ви — боржник. Перевірити себе можна у Єдиному реєстрі боржників на сайті Міністерства юстиції.

 

Які проблеми створює таке нововведення

Частіше за все виконавчі провадження відкриваються на виконання судових рішень. Рішення суду першої інстанції можливо пред’явити до виконання після спливу строку на апеляційне оскарження. Однак рішення апеляційного суду вступає в силу після його проголошення. Тобто, якщо ви не згодні із рішенням апеляційного суду і будете його оскаржувати до Верховного, виконання може початися і є великий ризик безпідставного списання коштів. Така ж історія і зі штрафами по ПДР. Поліція одразу надсилає їх до виконання, тож ви можете втратити кошти навіть, якщо штраф необґрунтований, та його буде оскаржено. Потім доведеться повертати кошти, що займе певний час.

 

Що варто змінити та яка відповідальність

Після того, як програмне забезпечення повноцінно запрацює, банки повідомлятимуть в електронному режимі не лише факт наявності банківських рахунків у боржника, а і їх номери та суми залишків на них. Тобто, з’явиться можливість накладати арешт винятково на один рахунок боржника в одному банку, а не на всі його рахунки в різних банківських установах, як це відбувається наразі. Відповідно, коштами на неарештованих рахунках їх власник зможе вільно розпоряджатися.

 

Що робити, якщо грошей на рахунках немає

Якщо коштів на рахунках недостатньо для погашення заборгованості, то і списання проводитися не буде. Думаю, виконавці будуть просто час від часу моніторити інформацію по коштам на рахункам та списувати їх, коли ті з’являться.

 

Яка відповідальність за приховування коштів

«Убезпечити» кошти, знявши готівку, все ще можливо. Якщо встигнете до накладання арешту на рахунки, звісно. Відповідальності за такі дії поки не передбачили. Однак, пам’ятайте, що у разі відсутності коштів для погашення заборгованості, виконавцем може бути звернено стягнення на наявне у вашій власності майно.

Отже, нова система була покликана створити дієвий механізм виконання судових рішень та компетентних органів влади щодо стягнення боргу. Для цього банки зобов’язали розкривати інформацію по відкритим рахункам боржника, бо раніше вони могли роками приховували дані боржників і було неможливо виконати судове рішення. Тепер виконавець має змогу накласти арешт коштів на рахунках боржників і подати вимогу на автоматичне списання. Але головне – списання можливе тільки за умови відкриття виконавчого провадженням за майновим зобов’язанням (найчастіше – за судовим рішенням).

Нова система має виклики: рішення апеляційного суду вступає в дію одразу після проголошення, а значить, виконання може початися і є ризик списання коштів. Але зауважте, якщо коштів недостатньо, то і списання проводитись не буде.

Перевіряйте Єдиний реєстр боржників на сайті Міністерства юстиції для того, щоб бути впевненими, що у вас немає боргів, і щоб убезпечити себе від автоматичного списання коштів.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: NV Бізнес

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»