• Посилання скопійовано

Вартість переказу коштів в Україну має знизитися

Йдеться про зниження загальних розмірів комісій за переказ коштів принаймні на час агресії росії проти України як в односторонньому, так і у двосторонньому порядку

Вартість переказу коштів в Україну має знизитися

Нацбанк зазначає, що за ініціативи Європейської Комісії 27 вересня 2022 року у Брюсселі (Бельгія) підписано Спільну заяву надавачів послуг з переказу коштів в Україну (далі – Спільна заява).

Головна мета цього документа – розширити можливості для  здійснення  доступних та прозорих переказів коштів на підтримку українців та України. Зокрема, йдеться про:

  • подальше сприяння наданню послуг з переказу коштів і зниженню комісій за них до цільового показника у 3% (встановленого в Цілях сталого розвитку і Дорожній карті групи країн G20 щодо транскордонних платежів);
  • зниження загальних розмірів комісій за переказ коштів принаймні на час агресії росії проти України як у односторонньому, так і у двосторонньому порядку;
  • розкриття загальних розмірів комісій за переказ коштів, зокрема комісій, що застосовуються до обмінних курсів євро або гривні, встановлених ЄЦБ та Національним банком України;
  • спрямування зусиль на збереження доступності послуг з переказу коштів через мережу агентів та подальша їх цифровізація.

Підписантами Спільної заяви стали керівники платіжних організацій міжнародних платіжних систем та їх учасників, що здійснюють, зокрема, діяльність на території ЄС та України: Visa, Mastercard, Wise, Ria Money Transfer, Extrabanca, Small World, TransferGo, АТ КБ “ПриватБанк”, АТ "Ощадбанк", АТ АБ “УКРГАЗБАНК”, АТ "Райффайзен Банк", АТ "ПУМБ", АТ "А-БАНК", ТОВ "НоваПей", ПАТ "Укрпошта", ПрАТ "УФГ".

Вони зобов’язалися сприяти наданню конкурентоспроможних послуг з переказу коштів як українській діаспорі та вимушеним переселенцям з України, які залишили свої домівки, рятуючись від війни за кордоном, так і кожному, хто бажає підтримати українців та переказати кошти в Україну.

Підписання цього документа відбулося під час круглого столу за участю, зокрема, заступника Голови Національного банку України Олексія Шабана, комісарки Європейської Комісії Марейд Маꥳннесс, керівника напряму фінансів у глобальній практиці Групи Світового Банку з фінансів, конкурентоспроможності та інновацій Жана Песме та інших посадових осіб.

«Ми вдячні нашим міжнародним партнерам та підписантам Спільної заяви за цю ініціативу та спільне рішення допомогти українцям та їхнім родинам, зокрема тим, які були вимушені через війну залишити свої домівки в Україні. Дякуємо кожному, хто генерує ідеї для допомоги Україні, шукає шляхи для їх втілення та розвиває вже існуючі напрями підтримки, – сказав заступник Голови Національного банку України Олексій Шабан. – Зниження вартості грошових переказів в Україну  забезпечить значну економію коштів для відправників та стане ефективним внеском у розширення допомоги українському народу. Упевнений, що наші спільні напрацювання будуть корисними не тільки для українців, але й для усього світу».

Олексій Шабан розповів, що, попри війну, платіжна інфраструктура в Україні продовжує працювати стабільно. Отримати перекази в Україні можна з використанням усіх доступних способів, які були у мирний час (через міжнародні системи переказу коштів, із картки на картку, через SWIFT за номером IBAN).

Він додав, що на початку війни більшість міжнародних систем переказу коштів повністю скасували плату за перекази в Україну. Значна їх частина навіть зараз, через сім місяців війни, пропонує своїм клієнтам безкоштовні перекази на рахунки в Україні та особливі умови для надсилання переказів із основних країн-донорів. Крім того, міжнародні системи грошових переказів сьогодні є важливим каналом надання гуманітарної допомоги та соціальних виплат українцям від міжнародних організацій, зокрема Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

Загалом, за попередніми оцінками Національного банку, за  січень – липень 2022 року в Україну було переказано 7,6 млрд дол. США. Попри війну, це лише на 5,7% менше, ніж за аналогічний період минулого «довоєнного» року.

Йдеться про перекази коштів в Україну як через офіційні канали – банки, міжнародні системи грошових переказів, поштові відділення, так і через неофіційні.

Війна в Україні спричинила зменшення переказів через офіційні канали приблизно на 12%. Водночас потік через неформальні канали збільшився майже на 3%.

З усіх коштів, переказаних в Україну з-за кордону за  січень – липень 2022 року, через міжнародні системи переказу коштів надійшло приблизно чверть (24%).

На думку Національного банку, зниження вартості переказів коштів міжнародними системами в межах  підписання Спільної заяви також сприятиме тому, що населення віддаватиме перевагу безпечнішим каналам для переказів в Україну. Як  наслідок, це надасть додатковий поштовх для розвитку прозоріших, доступніших та конкурентніших послуг із переказу коштів та полегшить наслідки гуманітарної кризи.

Довідково

Спільна заява надавачів послуг з переказу коштів в Україну діятиме упродовж дев’яти місяців із дня її підписання. Після цього вона буде переглянута відповідно до поточної ситуації та досягнення її гуманітарної мети.

Ця Спільна заява є відкритою для приєднання будь-якими іншими міжнародними платіжними системами та надавачами послуг з переказу коштів, які бажають підписати її на знак солідарності з Україною.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»