• Посилання скопійовано

Чи підлягає обов'язковому продажу валюта, одержана як благодійна допомога? Позиція НБУ

Благодійна допомога надходить до тих, хто її потребує в Україні, з різних джерел (зокрема, і з-за кордону). Чи підлягатиме 50% надходжень обов'язковому продажу на дату одержання? Ми звернулися до НБУ із цим питанням і ось що нам відповіли

Чи підлягає обов'язковому продажу валюта, одержана як благодійна допомога? Позиція НБУ

Нацбанк у листі від 20.08.2018 р. №40-0006/45155зазначив, що згідно з пп. 14 пункту 2 постанови НБУ №65 обов’язковому продажу на міжбанківському валютному ринку України не підлягають надходження в іноземній валюті, що надійшли, зокрема, як благодійна допомога на користь її набувачів.

Відповідно до Закону «Про благодійну діяльність та благодійні організації»  благодійною діяльністю є, зокрема добровільна майнова допомога для досягнення визначених Законом цілей, що не передбачає одержання благодійником прибутку, а також сплати будь-якої винагороди або компенсації благодійнику від імені або за дорученням бенефіціара.

Благодійником визнається дієздатна фізична особа або юридична особа приватного права, яка добровільно здійснює один чи декілька видів благодійної діяльності.

Набувачем благодійної допомоги (бенефіціаром) є, зокрема неприбуткова (у тому числі благодійна) організація, що одержує допомогу від одного чи кількох благодійників для досягнення цілей, визначених Законом.Бенефіціарами благодійних організацій можуть бути також будь-які юридичні особи, що одержують допомогу для досягнення цілей, визначених цим Законом.

Згідно із частиною першою статті 3 Закону цілями благодійної діяльності є надання допомоги для сприяння законним інтересам бенефіціарів у сферах благодійної діяльності, а також розвиток і підтримка цих сфер у суспільних інтересах.

З огляду на це, Нацбанк вважає: якщо надходження від нерезидентів в іноземній валюті надійшли як благодійна допомога на користь її набувача(-ів) для досягнення цілей, визначених Законом, то такі надходження не підлягають обов’язковому продажу на міжбанківському валютному ринку України.

***

Читайте також:

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»