• Посилання скопійовано

Кому та як неприбуткова організація може надавати благодійну допомогу?

Що є благодійною допомогою та як вона надається? Чи може благодійна допомога надаватися неприбутковою організацією невизначеній кількості осіб? На які цілі можна її надавати? Як документально оформляти надання допомоги? Про це все далі у статті

Кому та як неприбуткова організація може надавати благодійну допомогу?

За п. 2 ст. 1 Закону № 5073 благодійною діяльністю є добровільна особиста та/або майнова допомога для досягнення визначених цим Законом цілей, що не передбачає одержання благодійником прибутку, а також сплати будь-якої винагороди або компенсації благодійнику від імені або за дорученням бенефіціара.

 

Кому може надаватися благодійна допомога

Бенефіціар - набувач благодійної допомоги (фізична особа, неприбуткова організація або територіальна громада), що одержує допомогу від одного чи кількох благодійників для досягнення цілей, визначених цим Законом.

Бенефіціарами благодійних організацій можуть бути також будь-які юридичні особи, що одержують допомогу для досягнення цілей, визначених Законом № 5073. Наводимо їх нижче.

 

На які цілі можна надати благодійну допомогу?

Ці цілі встановлено ст. 3 Закону № 5073. Сферами благодійної діяльності є:

1) освіта;

2) охорона здоров’я;

3) екологія, охорона довкілля та захист тварин;

4) запобігання природним і техногенним катастрофам та ліквідація їх наслідків, допомога постраждалим внаслідок катастроф, збройних конфліктів і нещасних випадків, а також біженцям та особам, які перебувають у складних життєвих обставинах;

5) опіка і піклування, законне представництво та правова допомога;

6) соціальний захист, соціальне забезпечення, соціальні послуги і подолання бідності;

7) культура та мистецтво, охорона культурної спадщини;

8) наука і наукові дослідження;

9) спорт і фізична культура;

10) права людини і громадянина та основоположні свободи;

11) розвиток територіальних громад;

12) розвиток міжнародної співпраці України;

13) стимулювання економічного росту і розвитку економіки України та її окремих регіонів та підвищення конкурентоспроможності України;

14) сприяння здійсненню державних, регіональних, місцевих та міжнародних програм, спрямованих на поліпшення соціально-економічного становища в Україні;

15) сприяння обороноздатності та мобілізаційній готовності країни, захисту населення у надзвичайних ситуаціях мирного і воєнного стану.

Тобто маємо обмежений перелік цілей, на які благодійні організації мають право надавати допомогу бенефіціарам.

На інші цілі допомогу благодійники-неприбуткові організації не можуть надавати в рамках Закону №5073 та відповідно своїх статутних документів.

 

Що є благодійною допомогою та як  вона надається?

Згідно зі ст. 5 Закону № 5073, благодійна допомога може надаватися багатьма шляхами. Зокрема, як:

1) безоплатна передача у власність бенефіціарів коштів, іншого майна, а також безоплатне відступлення бенефіціарам майнових прав;

Усі новини про «неприбутківців» – у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

2) безоплатна передача бенефіціарам права користування та інших речових прав на майно і майнові права;

3) безоплатна передача бенефіціарам доходів від майна і майнових прав;

4) безоплатне надання послуг та виконання робіт на користь бенефіціарів.

Але, якщо благодійна допомога має цільовий характер, вона має спеціальну назву «пожертва». Благодійною пожертвою визнається безоплатна передача благодійником коштів, іншого майна, майнових прав у власність бенефіціарів для досягнення певних, наперед обумовлених цілей благодійної діяльності.

 

Договір пожертви – правила укладання

Правила складання цього договору затверджені ст. 729 ЦКУ. Сторонами у такому договорі можуть бути фізичні особи, юридичні особи, територіальна громада.

Договір про пожертву є укладеним з моменту прийняття пожертви. Договір про благодійну пожертву валютних цінностей не підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню.

До договору про пожертву застосовуються положення про договір дарування, якщо інше не встановлено законом.

Зверніть увагу: надавати невизначеній кількості осіб пожертву за нормами ЦКУ не можна. Такий варіант надання допомоги призведе до нецільового використання коштів неприбуткової організації.

До того ж у  договір пожертви слід включити ціль надання благодійної допомоги та  пункти щодо порядку отримання від бенефіціара документального підтвердження факту її витрачання відповідно до цілі.

 

Які документи підтверджують надання благодійної допомоги

При наданні благодійної допомоги юрособам треба мати:

  • лист-прохання від такої організації щодо надання їй допомоги,
  • наказ керівника підприємства,
  • відповідне платіжне доручення на перерахування коштів організації.

Якщо (а так частіше за все і буває) допомога має цільовий характер, між благодійником та бенефіціаром укладається договір пожертви.

При наданні благодійної допомоги фізособам потрібні:

  • заява від таких фізосіб,
  • складений наказ керівника підприємства на підставі даних із таких заяв про надання благодійної допомоги,
  • договір пожертви (в разі, якщо допомога є цільовою),
  • платіжне доручення, якщо допомогу надавали у безготівковій формі. Або має бути складено видатковий касовий ордер, якщо фінансування здійснено готівкою.

Про оподаткування ПДФО та ВЗ цільової благодійної допомоги, наданої фізособам, читайте ось тут.

У разі надання цільової допомоги (пожертви) важливим є наявність підтвердних документів із доказами цільового характеру використання наданих коштів.

І пам’ятайте: обмеження у розрахунку готівкою, встановлені Положенням №148, не поширюється на пожертвування та благодійну допомогу. Тому надавати в день благодійну допомогу у готівці можна в будь-якій сумі.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»