• Посилання скопійовано

Документи для призначення пенсій змінено. ПФУ затвердив свою постанову

Пенсійний фонд затвердив зміни до порядку подання та оформлення документів пенсій та до порядку організації та проведення особистого прийому громадян у центральному апараті ПФУ

Документи для призначення пенсій змінено. ПФУ затвердив свою постанову

По-перше, Порядок подання та оформлення документів пенсій доповнено нормами щодо підтвердження страхового стажу за періоди ведення підприємницької діяльності з 1 січня 1998 року по 30 червня 2000 року, військової служби, а також перебування у декретній відпустці й у відпустці для догляду за дитиною до 3-х років. Зокрема:

  • для визначення права на призначення пенсії за віком за період ведення підприємницької діяльності на єдиному податку та фіксованого податку (з 1 січня 1998 року по 30 червня 2000 року включно) надається довідка про реєстрацію як суб'єкта підприємницької діяльності;
  • період перебування у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами у період з 1 січня 2004 року по 30 червня 2013 року включно підтверджується свідоцтвом про народження дитини, наказом про надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, довідкою з реєстру застрахованих осіб;
  • період перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку з 1 січня 2004 року по 31 грудня 2004 року підтверджується свідоцтвом про народження дитини та наказом про надання такої відпустки;
  • за період з 1 липня 2000 року по 31 грудня 2016 року за відсутності даних в реєстрі застрахованих осіб Держреєстру соцстрахування, необхідних для призначення пенсії військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби), поліцейським, особам рядового і начальницького складу, страховий стаж та заробітна плата (дохід) обчислюються на підставі довідки про проходження військової служби, нараховані суми грошового забезпечення та сплачені страхові внески. Завдяки Постанові №11-1 у додатках до Порядку подання та оформлення документів пенсій з’явиться форма цієї довідки (додаток 2 до Порядку).

По-друге, змінено перелік документів для оформлення пенсії у разі втрати годувальника.

По-третє, Постановою №11-1 викладено у новій редакції заяву про призначення пенсії та розписку-повідомлення. 

По-четверте, деталізовані правила подання документів до ПФУ для отримання допомоги на поховання пенсіонера. П. 5.1 Порядку оформлення документів на призначення пенсій викладено у новій редакції. Тепер особа, яка звертається по допомогу на поховання, має надавати разом з витягом з Держреєсту актів цивільного стану свідоцтво про смерть або, як і раніше, надавати тільки довідку про смерть. 

Постанова №11-1 набере чинності з дня її офіційного опублікування. Наразі її не опубліковано. Тож з дня набрання чинності Постанови №11-1 почнуть діяти вищенаведені правила та нова форма заяви для призначення пенсії з розпискою-повідомленням.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»