• Посилання скопійовано

З 1 березня індексувати пенсії будуть по-новому: прийнято закон

Прийнятим у ІІ читанні законопроєктом №4468 передбачається, що датою щорічної індексації пенсій буде 1 березня

З 1 березня індексувати пенсії будуть по-новому: прийнято закон

Верховна Рада запровадила на законодавчому рівні дату щорічної індексації пенсій в країні - 1 березня. Відповідний законопроєкт №4668 підтримали сьогодні 352 народних депутати.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на трансляцію засідання парламенту.

Що передбачає документ:

  • визначити дату щорічної індексації пенсій - 1 березня;
  • здійснювати щорічну індексацію пенсій військовослужбовцям, державним службовцям та іншим категоріям пенсіонерів на загальних умовах;
  • призначати достроково пенсії за віком за півтора роки до досягнення пенсійного віку особам, трудовий договір з якими розірвано зв’язку із змінами в організації виробництва та за інших умов;
  • призначати достроково пенсії матерям (батькам) дітей, хворих на тяжке, рідкісне захворювання, яким не встановлено інвалідність.
  • збільшити віковий поріг визначення дитини особою з інвалідністю з дитинства з 16 до 18 років;
  • встановити, що непрацездатними членами сім’ї також вважаються чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони досягли віку 65 років;
  • усунути різницю в розмірах надбавок за однакову тривалість більш пізнього виходу на пенсію, яка наразі в деяких випадках відрізняється в декілька разів залежно від часу виходу на пенсію (до чи після 2004 року).

 

Збільшення виплат

Таким чином очікується підвищення мінімального розміру держвиплат до 5 025 гривень.

Зокрема, для військовослужбовців, держслужбовців та науковців, а також збільшення пенсій для осіб з інвалідністю внаслідок війни: мінімум для І групи - 5 025 грн, ІІ - 4 610 грн, ІІІ групи - 4 396 грн.

Нагадаємо, планову індексацію пенсій з 1 березня 2021 року провели для 9,76 млн з 11,1 млн пенсіонерів. Однак розмір пенсій підвищено для 7,91 млн пенсіонерів. За даними ПФУ, надбавку до 100 гривень включно отримали 46,3% громадян.

***

Джерело: РБК-Україна

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»