• Посилання скопійовано

Змінено форму щомісячного Звіту з ЄСВ (Додаток 4)

Мінфін наказом від 07.09.2016 р. №813 вніс зміни до Порядку складання звіту з ЄСВ та Інструкції про нарахування ЄСВ. Тепер, внаслідок незначних змін, подавати Звіт з ЄСВ за жовтень у листопаді 2016 р., скоріш за все, доведеться за оновленою формою.

Змінено форму щомісячного Звіту з ЄСВ (Додаток 4)

Що змінилося

Наказом №813 внесено уточнення щодо  визначення категорій осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню. Так, слово «престарілий»  замінено на «особу похилого віку» у всіх нормах Порядку №435 та Інструкції №449, де вони трапляються. Таке уточнення також буде внесено у перелік таблиць додатку 4, а також у таблиці 2 та 8 цього додатку. 

 

Вплив змін на форму звіту з ЄСВ

Зміни внесені дрібні, але призведуть вони до нової редакції форми щомісячного звіту з ЄСВ! Адже саме за формою №Д4 згідно з додатком 4 подають Звіт з ЄСВ роботодавці. 

 

Тож, роботодавці, будьте уважні! Подавати звіт з ЄСВ треба буде за новою формою у редакції Наказу № 813. 

 

Якщо помилитися з формою (а це досить легко, адже змін небагато), то доведеться сплачувати штраф! Нагадаємо, що за подання Звіту з ЄСВ не за встановленою формою податківці на підставі п. 7 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ накладають штраф в розмірі 10 нмдг (170 грн) за кожне таке подання. 

 

Коли будемо подавати Звіт за новою формою

На відміну від податкових декларації, для застосування оновлених форм яких існує спеціальна норма п. 46.6 ПКУ, Закон про ЄСВ відтермінування застосування нової форми Звіту з ЄСВ не містить. Отже, за  законом, як тільки Наказ № 813 набере чинності, роботодавці мають його виконувати. 

Але податківці, які наразі адмініструють ЄСВ, зокрема, і в частині подання звітності, вважають, що застосування п. 46.6 ПКУ доречно і в цьому випадку (див. роз’яснення щодо попередніх змін у формі додатку 4 тут). 

Нагадаємо, що за п. 46.6 ПКУ, якщо в результаті запровадження нового податку або зміни правил оподаткування змінюються форми податкової звітності, центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, який затвердив такі форми, зобов’язаний оприлюднити нові форми звітності. 

До визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

В самому Наказі № 813 зазначено, що він набирає чинності із дня його офіційного опублікування (дата якого наразі невідома!). 

Тому, якщо йти за попередніми роз’ясненнями податківців, звіт з ЄСВ (додаток 4) за вересень 2016 року, який подається у жовтні 2016 року, слід подавати ще за "старою" формою

Поки ще не має свіжих роз’яснень податківців з цього приводу. Стежте за оновленням новин!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»