• Посилання скопійовано

ЄСВ-2017: у запитаннях та відповідях від податківців

ДФС у Львівській області надала відповіді на запитання платників податків щодо особливостей сплати єдиного соцвнеску у 2017 році

ЄСВ-2017: у запитаннях та відповідях від податківців

Чи потрібно подавати повідомлення про прийняття працівника на роботу у разі прийняття його на роботу за цивільно-правовою угодою?

Постанову КМУ від 17.06.2015 р. № 413 було розроблено Мінсоцполітики відповідно до частини третьої ст. 24 КЗпП, яка містить положення щодо укладення трудового договору.

Укладення договорів цивільно-правового характеру не регулюється ст. 24 КЗпП.

 

Зовнішній сумісник: у штатному розписі є оклад 1600 грн, ставка 0,2. Дохід 320 гривень. Чи це не є порушенням? ЄСВ з доходу по зовнішньому суміснику 320 грн х 22% = 70,40 чи 704 грн?

Роботодавець має право нарахувати працівнику, який працює неповний робочий день, заробітну плату нижчу за мінімальну, але за умови, що сума нарахованої заробітної плати має бути не менша ніж частина від мінімальної заробітної плати, що припадає на фактично відпрацьований час. Однак роботодавець розраховує суму єдиного внеску, як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата, та ставки єдиного внеску незалежно від того, що працівник працював неповний робочий день.

Вимоги щодо нарахування єдиного внеску на заробітну плату (дохід), що не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, не застосовуються до заробітної плати з джерела не за основним місцем роботи (базою нарахування єдиного внеску є отриманий дохід (прибуток) незалежно від його розміру).

 

Якщо нараховані за місяць відпускні чи лікарняні менші 3200 гривень, чи донараховувати ЄСВ? Єдиний соціальний внесок повинен бути 704 гривні, бо це зарплата?

Абзацом другим частини п’ятої ст. 8 Закону про ЄСВ визначено, що у разi якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розмiру мiнiмальної заробiтної плати, встановленої законом на мiсяць, за який отримано дохiд, сума єдиного внеску розраховується як добуток розмiру мiнiмальної заробiтної плати, встановленої законом на мiсяць, за який отримано дохiд (прибуток), та ставки єдиного внеску.

 

Яка відповідальність передбачена для суб’єкта господарювання за неподання до органу ДФС повідомлення про прийняття працівника на роботу?

Інформування та надання роз’яснень щодо законодавства про працю належить до компетенції Мінсоцполітики.

 

Яким чином розраховується ЄСВ, якщо база його нарахування за цивільно-правовим договором не перевищує розміру мінімальної заробітної плати?

Єдиний внесок на дохід у вигляді винагороди за договором цивільно-правового характеру, який не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць нараховується виходячи з розміру єдиного внеску 22 відс. (що діє на день нарахування) на фактично нараховану винагороду за договором цивільно-правового характеру незалежно від її розміру, але з урахуванням максимальної величини бази нарахування.

Водночас, якщо працівник виконує роботу (надає послуги) відповідно до цивільно-правового договору за основним місцем роботи, то до бази нарахування єдиного внеску за звітний місяць включається як заробітна плата (дохід), так і сума винагороди. При цьому, якщо база нарахування єдиного внеску буде меншою за розмір мінімальної заробітної плати, то єдиний внесок розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати та ставки єдиного внеску у розмірі 22%.

 

Чи звільняється від сплати єдиного соціального внеску самозайнята особа-інвалід?

Самозайняті особи (крім осіб, які провадять незалежну професійну діяльність) з 1 січня 2017 року звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

 

Якщо працівник був у січні у відпустці цілий місяць і його відпускні 2700 гривень, яку суму єдиного соціального внеску потрібно нараховувати і сплачувати?

Якщо працівник був у відпустці за власний рахунок 10 календарних днів, чи потрібно доплачувати єдиний соціальний внесок до 704 гривні?

Абзацом другим частини п’ятої ст. 8 Закону про ЄСВ визначено, якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розмiру мiнiмальної заробiтної плати, встановленої законом на мiсяць, за який отримано дохiд, сума єдиного внеску розраховується як добуток розмiру мiнiмальної заробiтної плати, встановленої законом на мiсяць, за який отримано дохiд (прибуток), та ставки єдиного внеску.

Вимоги щодо нарахування єдиного внеску на заробітну плату (дохід), що не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, не застосовуються до:

  • заробітної плати з джерела не за основним місцем роботи (базою нарахування єдиного внеску є отриманий дохід (прибуток) незалежно від його розміру);
  • заробітної плати (доходу) працівника-інваліда, який працює на підприємстві, в установі або організації, де застосовується ставка 8,41% (5,3%, 5,5%);
  • працівників, яким надано відпустки без збереження заробітної плати відповідно до пункту 18 частини першої статті 25 Закону «Про відпустки».

 

Якщо на підприємстві працює інвалід неповний робочий день. Як оподатковувати єдиним соціальним внеском – 8,41% із мінімальної зарплати чи за фактично відпрацьований робочий час?

Вимоги щодо нарахування єдиного внеску на заробітну плату (дохід), що не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, не застосовуються до заробітної плати (доходу) працівника–інваліда, який працює на підприємстві, в установі або організації, де застосовується ставка 8,41% (5,3%, 5,5%).

 

Чи нараховується єдиний соціальний внесок на гонорари?

Виплачений працівникові гонорар згідно з трудовим договором є базою нарахування єдиного внеску. Цивільно-правовий договір на створення твору має ознаки договорів про виконання робіт. Якщо винагорода згідно з цивільно-правовим договором за створення твору виплачується підприємством автору, який є його працівником, то на таку винагороду єдиний внесок нараховується на загальних підставах.

 

Якщо працівник пішов у відпустку з 1 лютого, відпускні нараховані в січні. Чи потрібно за лютий донараховувати їх до мінімальної зарплати і який розмір до сплати єдиного соціального внеску?

Якщо працівник перебував у відпустці повний календарний місяць та сума відпускних за такий місяць є меншою за мінімальну, то єдиний соціальний внесок слід нараховувати виходячи із розміру мінімальної зарплати.

 

Якщо працівник цілий місяць на лікарняному. Чи потрібно донараховувати єдиний соціальний внесок виходячи з розміру мінімальної зарплати?

Якщо працівник перебував на лікарняному повний календарний місяць та нарахована сума за такий місяць є меншою за мінімальну, то єдиний соціальний внесок нараховують виходячи із розміру мінімальної зарплати.

 

При нарахуванні лікарняного по вагітності та пологах обчислюється середня зарплата за попередні періоди. Оклад був менший 3200 гривень. Чи необхідно в 2017 році здійснювати доплату єдиного соціального внеску до 704 гривні?

Якщо після розподілу за місяцями суми допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами така сума за повний місяць становить менше мінімального розміру заробітної плати, єдиний соціальний внесок розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, установленої законом на місяць, за який нараховується зазначена сума, і ставки єдиного соціального внеску в розмірі 22%.

 

Якщо працівник при працевлаштуванні на роботу не надав трудову книжку і повідомив, що має основне місце роботи (в усній формі, в заяві зазначено, що прийняти на роботу по сумісництву), працевлаштований на неповний робочий день, єдиний соціальний внесок сплачується з фактичної заробітної плати, а не з мінімальної. Чи потрібно працедавцю якесь підтвердження про основне місце роботи працівника, щоб не виникло запитань щодо недотримання мінімальних гарантій оплати праці?

Трудова книжка є основним документом про трудову діяльність, період роботи за сумісництвом вноситься до неї за бажанням працівника. Основним місцем роботи вважається місце роботи, де такий працівник працює на підставі укладеного трудового договору та де знаходиться (оформлена) його трудова книжка, до якої заноситься відповідний запис про роботу.

Для сумісників базою нарахування єдиного внеску є фактично нарахована заробітна плата незалежно від її розміру. При цьому роботодавець має право отримати від такого працівника (сумісника) підтвердження про місце основної роботи (зазначений порядок викладено у листі ДФСУ від 14.02.2015 р. № 4979/7/99-99-17-03-01-17).

Усі новини на тему>>

Джерело: ДФС у Львівській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»