• Посилання скопійовано

«Єдинник» припиняє діяльність: як відзвітувати з ЄСВ?

Податківці надали роз'яснення щодо сплати ЄСВ ФОП - єдинником, припинившим державну реєстрацію

«Єдинник» припиняє діяльність: як відзвітувати з ЄСВ?

ДФСУ у індивідуальній податковій консультації від 08.12.2017 р. №2887/Г/99-99-13-02-03-14/ІПК зазначає, що у разі припинення діяльності ФОП зобов'язана подати сама за себе Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску із зазначенням типу форми «ліквідаційна», де останнім звітним періодом буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

Відповідно до абз. 7 ч. 1 ст. 5 Закону про ЄСВ зняття з обліку платників єдиного внеску, зокрема ФОП, здійснюється органами доходів і зборів на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором, після проведення передбачених законодавством перевірок платників та проведення остаточного розрахунку.

Останній період, за який необхідно сплатити ЄСВ — період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності такої фізособи.

У разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП користується правами, виконує обов’язки та несе відповідальність, передбачені для платника єдиного внеску в частині діяльності, яка здійснювалася ним як ФОП.

Оскільки пропорційний розрахунок бази нарахування ЄСВ для даної категорії платників Законом про ЄСВ не передбачений, місяць, в якому така особа припинила підприємницьку діяльність, належить до базового звітного періоду, за який сплачується ЄСВ.

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»