• Посилання скопійовано

ЕРЛН стане частиною реєстру застрахованих осіб: прийнято законопроект

Прийнято за основу законопроект щодо стабілізації функціонування системи загальнообов'язкового державного соцстрахування

ЕРЛН стане частиною реєстру застрахованих осіб: прийнято законопроект

ВРУ прийняла за основу законопроект №2275 «Про внесення змін до деяких законів України щодо стабілізації функціонування системи загальнообов'язкового державного соціального страхування».

Законопроектом пропонується внести зміни до Основ законодавства України про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, Законів «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», «Про організації роботодавців, їх об'єднання, права і гарантії їх діяльності» якими передбачається:

  • переглянути принципи формування правлінь фондів соціального страхування;
  • змінити представництво сторін соціального діалогу в правлінні Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування (десять представників держави та по чотири представники від застрахованих осіб і від роботодавців);
  • ліквідувати механізм черговості представників сторін на посадах голови правління і його заступників;
  • посилити державний контроль за діяльністю Фонду шляхом надання Кабінету Міністрів України функції призначення керівника виконавчої дирекції Фонду, а функції призначення заступників директора та керівників управлінь виконавчої дирекції Фонду надати директору виконавчої дирекції Фонду за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері соціального захисту населення.

Змінами до ст. 1 Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» пропонується законодавчо закріпити визначення терміну «медичний висновок», а також те, що електронний реєстр листків непрацездатності є складовою частиною реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Проектом також пропонується внести зміни до Закону «Про запобігання корупції» щодо поширення дії цього Закону на членів правлінь та посадових осіб виконавчих дирекцій фондів соціального страхування, а також встановлення обов’язку подання ними декларацій особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

 ***

Від редакції: Наголосимо, що у проекті дано визначення:
  •  медичного висновку - це створений в електронній формі на підставі медичних записів і зареєстрований в електронній системі охорони здоров’я документ із використанням електронного цифрового підпису, що містить висновок  лікаря (комісії лікарів) за результатами медичної експертизи з тимчасової втрати працездатності, що засвідчує тимчасову непрацездатність та є єдиною підставою для створення листка непрацездатності;
     
  • електронного реєстру листків непрацездатності – це система накопичення, зберігання та використання інформації про видані, продовжені та обліковані листки непрацездатності, що створюється як складова частина реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Як зазначено у пояснювальній записці, узгодженість законодавчої бази, зокрема щодо верифікації та здійснення контролю за використанням бюджетних коштів, є можливою саме шляхом введення електронного реєстру листків непрацездатності, медичних висновків в електронній форм. Про це ми писали тут.

Джерело: Верховна Рада України

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»