• Посилання скопійовано

ФСС під час карантину буде здійснювати фінансування в повному обсязі

Всі виплати за лікарняними у період надзвичайної ситуації, пов’язаної з COVID-19, здійснюватимуться ФССУ у повному обсязі

ФСС під час карантину буде здійснювати фінансування в повному обсязі

Урядовий портал розповідає, що 17 березня на брифінгу, що відбувся в МОЗ, директор Фонду соціального страхування України Олена Дума поінформувала громадян, що Фонд продовжує здійснення виплат за лікарняними застрахованим особам згідно з нормами чинного законодавства.

Також вона надала роз’яснення щодо оформлення лікарняних та виплату по них у період надзвичайної ситуації, пов’язаної з інфекційною хворобою COVID-19.

«Хочу поінформувати громадян України, щоб не було паніки та непорозумінь, загальні правила виплати за лікарняними на території України діють. Нагадую, що у разі хвороби застрахованої особи, Фонд оплачує листок непрацездатності, починаючи з шостого дня і до повного одужання. У разі захворювання дитини віком до 14 років лікарняний отримує один із працюючих батьків. У такому випадку Фонд оплачує лікарняний лист, починаючи з першого дня до одужання, але не більше 14 календарних днів. Однак якщо дитина знаходиться в стаціонарі, цього обмеження не має», – повідомила Олена Дума.

За її словами, під час карантину діє особливий порядок видачі листів тимчасової непрацездатності. Зокрема, отримати лікарняний може особа, яка тимчасово відсторонена від роботи під час карантину, якщо її робота пов’язана з обслуговуванням населення у разі, якщо ця особа контактувала з інфекційно-хворою людиною і є бактеріоносієм, та якщо вона не може бути переведена на іншу роботу. Такий листок непрацездатності також оплачується Фондом. При цьому такий листок непрацездатності видається лікарем-інфекціоністом, або лікарем-терапевтом.

«Нагадую, якщо тимчасова непрацездатність застрахованої особи викликана карантином, фінансова допомога за рахунок Фонду соціального страхування України надається з першого дня і за весь час відсутності на роботі з цієї причини», – запевнила вона.

Також Олена Дума повідомила, що Фондом соціального страхування України спільно з Офісом Президента України, МОЗ, Мінсоцполітики вживаються всі необхідні заходи з метою піклування про людей, аби громадяни мали змогу спокійно слідкувати за своїм здоров’ям, уникати можливих заражень та самоізолюватися.

«Сьогодні Парламентом був прийнятий Закон, який розширює перелік страхових випадків. Так, на час самоізоляції під медичним наглядом задля запобігання поширенню коронавірусної інфекції Фонд соціального страхування України буде компенсувати 50 відсотків заробітку на підставі отриманого працюючим відповідного лікарняного листка, – повідомила очільниця Фонду. – Також надається право на отримання допомоги у разі тимчасової непрацездатності особам, які перебувають у спеціалізованих закладах охорони здоров’я».

При цьому Олена Дума наголосила, що наразі у терміновому порядку вживаються заходи щодо спрощення процедури отримання лікарняних листків. І найближчим часом населення буде проінформовано, яким чином це буде відбуватися у новому форматі.

«Потреба мінімізувати контакти сьогодні нагальна, тож ще більшої актуальності набуває впровадження електронних лікарняних. Завдяки плідній співпраці із Офісом Президента, Міністерством соціальної політики, Міністерством охорони здоров’я та Пенсійним фондом України запровадження Електронного реєстру листків непрацездатності знаходиться на фінальному етапі. Процедура отримання лікарняних буде спрощена і стане прозорою», – говорить Олена Дума.

Вона також закликала громадян піклуватися про своє здоров’я і звертатись за консультацією на «гарячу лінію» Фонду за телефоном 0-800-501-892.

Джерело: Урядовий портал

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»