• Посилання скопійовано

Щоб не платити ЄСВ за себе, ФОП не подає жодних заяв! Консультує ДПСУ

ДПСУ пояснила, як ФОП, особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність та члени фермерських господарств можуть скористатися звільненням від сплати ЄСВ за себе за березень-квітень 2020 р. А також нагадала про відсутність штрафу та пені за несвоєчасну сплату ЄСВ за ці звітні періоди

Щоб не платити ЄСВ за себе, ФОП не подає жодних заяв! Консультує ДПСУ

ДПСУ на своїй сторінці у Facebook нагадала  про карантинні нововведення  щодо ЄСВ.

 

Хто і на який період звільнений від нарахування та обчислення ЄСВ?

З 1 по 31 березня та з 1 по 30 квітня 2020 року тимчасово звільняються від нарахування, обчислення та сплати ЄСВ лише «за себе»:

  • фізичні особи – підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування;
  • особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме: наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності;
  • члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах.

Це передбачено Законом №533.

ДПСУ: Якщо платник уже здійснив оплату внесків за березень та квітень 2020 року до 18 березня 2020 року, такі суми зараховуватимуться податковими органами у рахунок майбутніх платежів (без будь-яких заяв!).

Від редакції: все так, але подивіться уважно на наступне роз'яснення. І вам стане зрозуміло, як важливо буде правильно складати Звіт з ЄСВ за 2020 рік!

 

Якщо я все-таки хочу заплатити ЄСВ?

Платники єдиного внеску із вказаних вище категорій, які звільнені Законом №533 від сплати ЄСВ «за себе», на власний розсуд вирішують питання щодо застосування передбаченого звільнення від єдиного внеску.

Вони можуть прийняти рішення про нарахування, обчислення та сплату єдиного внеску за вказані періоди, про що зазначають у звітності. У такому разі самостійне визначення платником єдиного внеску бази нарахування єдиного внеску за звітні періоди з 1 по 31 березня та з 1 по 30 квітня 2020 року у «Звіті про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» свідчитиме про прийняття платником рішення про нарахування обчислення та сплату єдиного внеску за вказані періоди.

Від редакції: отже, заяв жодних подавати не треба, скористалися ви пільгою чи ні. Але у вас з'являється 2 варіанти складання Звіту з ЄСВ за 2020 рік. Якщо ви за березень-квітень в базі нарахування ЄСВ проставите нуль, то вважатиметься, що ви прийняли рішення пільгою скористатися. І навіть якщо ви цей ЄСВ сплатили, таку сплату зарахують в рахунок платежів за наступні періоди. Якщо ж ви в базі нарахування за березень-квітень проставите, наприклад, мінімальну зарплату, то за такі місяці потрібно буде ЄСВ сплатити.  Щодо строків сплати ЄСВ  - читайте уважно далі. Адже їх не скасували, проте тимчасово діє незастосування штрафних санкцій!

 

За які порушення не застосовуватимуть штрафи щодо ЄСВ?

Законом №540 подовжено до 31 травня 2020 року строки тимчасового незастосування штрафних санкцій за такі порушення:

  • несвоєчасна сплата (несвоєчасне перерахування) ЄСВ;
  • неповна сплата або несвоєчасна сплата суми єдиного внеску одночасно з видачою сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів);
  • есвоєчасне подання звітності з ЄСВ до податкових органів.

До 31 травня 2020 року також подовжено терміни ненарахування платникам єдиного внеску пені, при цьому нарахована пеня за періоди з 1 по 31 березня, з 1 по 30 квітня та з 1 по 31 травня 2020 року підлягає списанню.

На підставі: ДПСУ

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»