• Посилання скопійовано

Увага! Погодити довідку-розрахунок з ЄСВ в ДПС можна в електронній формі

За допомогою Е-кабінету можна надіслати до відповідного органу ДПС скан-копію належним чином оформленої довідки-розрахунку у форматі pdf

Увага! Погодити довідку-розрахунок з ЄСВ в ДПС можна в електронній формі

Нагадаємо, що НБУ наприкінці березня наголошував, що ніяких змін у порядку прийняття платіжних доручень на розрахункові документи на видачу (перерахування) зарплати не вносилося. Тому без підтвердження факту сплати ЄСВ зарплату за допомогою банку і зараз виплатити не можна. Про це ми писали тут.

Тепер з’явився лист ДПС від 23.04.2020 р. №4077/5/99-00-04-06-03-05, в якому податківці теж підтверджують, що  положення статті 24 Закону №2464 в частині контролю банками платників єдиного внеску на період здійснення карантинних заходів залишились незмінними. Тобто факт наявності переплати з ЄСВ треба підтверджувати довідкою.

Нагадаємо, що складають її самі роботодавці, а податкова лише погоджує. Уся процедура підтвердження наявності переплати та контролю банками за сплатою ЄСВ при виплаті зарплати прописана в Порядку №453.

Але карантин вносить свої корективи.

Зазвичай довідка погоджується в паперовій формі. Проте на період запровадження надзвичайної ситуації ДПС рекомендує отримати послугу з погодження довідки в електронній формі.

Для отримання такої послуги платник єдиного внеску за допомогою Електронного кабінету може надіслати до відповідного органу ДПС скан-копію належним чином оформленої довідки у форматі pdf (обмеження 2 МБ).

Скан-копія, погоджена податковим органом, направляється на адресу електронної пошти заявника (паперовий оригінал платник зможе отримати після закінчення карантину).

Але в листі ДПС не йдеться, через яку рубрику меню Е-кабінету це можна зробити. Скоріш за все, потрібно скористатися меню «Листування з ДПС», аналогічно як це пропонувалося тут.

Слід зазначити, що не всі банки можуть погодитись на варіант «сьогодні роздруківка скан-копії погодженої довідки, а після карантину – її оригінал». Тим більше, що такий варіант в Порядку №453 не зазначено, а існує лише у листі від податківців, який не має сили нормативного документа. Тому і під час карантину можна отримати таку довідку в паперовій формі.

Хоча у квітні київські податківці зазначили, що отримання адміністративних послуг платниками податків залишається актуальним, проте в умовах протиепідемічних заходів, формат обслуговування у ЦОП тимчасово змінився. Але є перелік послуг, які не надаються дистанційно. Зокрема, погодження довідок-розрахунків та підписання довідок про видачу коштів для виплати заробітної плати без перевірки сум сплати ЄСВ  здійснюється за попереднім записом.

Тож наразі вже є два способи для погодження довідки-розрахунку. Яким з них скористатися, вирішуватиме сам роботодавець після консультації зі своїм банком.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»