• Посилання скопійовано

Як призупинення трудового договору впливає на розрахунок лікарняних та декретних?

На думку Мінсоцполітики, період призупинення дії трудового договору у зв'язку з військовою агресією проти України може вважатися періодом, не відпрацьованим з поважних причин

Як призупинення трудового договору впливає на розрахунок лікарняних та декретних?

Фахівці Мінсоцполітики у листі від 07.07.2022 р. № 53/0/248-22 роз’яснили, як враховувати період призупинення дії трудового договору при обчисленні середньої зарплати для розрахунку лікарняних (декретних).

Зокрема, через об'єктивну поважну причину, чим є військова агресія проти України, сторони трудового договору позбавлені можливості виконувати взаємні зобов'язання (роботодавець щодо забезпечення працівника роботою, а працівник щодо виконання роботи).

Із урахуванням зазначеного, на думку Управління, період призупинення дії трудового договору у зв'язку з військовою агресією проти України відповідно до статті 13 Закону може вважатися періодом, не відпрацьованим з поважних причин.

Середня заробітна плата для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності, а також допомоги по вагітності та пологах, відповідно до пункту 3 Порядку повинна обчислюватися із суми нарахованої в розрахунковому періоді заробітної плати, на яку нараховано єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок), шляхом її ділення на кількість календарних днів перебування у трудових відносинах у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин, у тому числі через призупинення дії трудового договору.

Але фахівці Мінсоцполітики наголосили й на такому. При розрахунку суми як допомоги по тимчасовій непрацездатності, так і допомоги по вагітності та пологах слід звертати увагу на обчислення страхового стажу, оскільки у період призупинення дії трудового договору призупиняється і сплата єдиного внеску, який є умовою для зарахування відповідного періоду до страхового стажу. Тож в залежності від кількості місяців призупинення буде відповідно розрахововуватися страховий стаж за останні 12 місяців перед початком страхового випадку.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»