• Посилання скопійовано

Уклали договір з новим контрагентом – перевірте його на фіктивність

Податківці закликали при плануванні співпраці з контрагентами перевіряти їх на доброчесність. Зараз це можна зробити онлайн

Уклали договір з новим контрагентом – перевірте його на фіктивність

Офіс великих платників податків ДФС розповідає наступне.

Зерно перевозили, контракти підписували, а про фіктивність контрагента не чули? Здійснюючи операції з двома фіктивними підприємствами зернотрейдер «не знав», що їхній директор – торговий представник мережі будівельних гіпермаркетів, який про «засновані» ним фірми ніколи навіть не чув.

Так, під час позапланової виїзної перевірки великого зернотрейдера на підставі податкової інформації про його взаємовідносини з двома фіктивним контрагентами, окрім «стандартних» ознак нереальної підприємницької діяльності: контрагентів немає за місцем реєстрації, зміни номенклатури придбаного – реалізованого товару та послуг, відсутності працівників та основних засобів для здійснення господарських операцій, працівники Офісу виявили ще більш цікаві факти.

Директор, а він же і «засновник» підприємств-контрагентів – торговий представник мережі будівельних гіпермаркетів. Про свої, як виявилося потім, аж сім підприємств, які були зареєстровані на нього у різних областях України він навіть не здогадувався. Чоловік весь час перебував на основному місці роботи, де фіксується час та кількість відпрацьованих годин, тож, здійснювати керівництво цими підприємствами та підписувати контракти з зернотрейдером просто не міг.

За висновками науково-дослідного експертно-криміналістичного центру, підписи на документах, виписаних, начебто, від його імені фіктивними підприємствами для зернотрейдера – здійснені іншими особами.

Крім того, водії, які здійснювали перевезення вантажу, жодного стосунку до вказаних підприємств теж не мали – замовлення отримували по телефону, завантажувались у різних невеликих сільгосппідприємств, та розвантажувались у зернотрейдера.

Тому, шановні платники, плануючи співпрацю з контрагентами, перевіряйте своїх партнерів на доброчесність. Завдяки розширенню опцій електронних сервісів це можна зробити он-лайн у режимі реального часу. При виникненні будь-яких сумнівів, краще відмовтеся від здійснення операцій, адже за співпрацю з фіктивними контрагентами доведеться відповідати вам.

Зверніть увагу! Щоб перевірити надійність ділових партнерів, можна скористатись електронним сервісом «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера».

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Право і відповідальність/Договірні відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Договірні відносини»