• Посилання скопійовано

Сферу торгівлі та послуг перевірятимуть по-новому

Наказ Мінекономіки від 07.03.2012 р. №310 «Про затвердження Порядку проведення перевірок у суб’єктів господарювання сфери торгівлі і послуг, у тому числі ресторанного господарства, якості продукції, додержання обов’язкових вимог щодо безпеки продукції, а також додержання правил торгівлі та надання послуг»

Нагадаємо, що ще на початку року всі ЗМІ говорили про законопроект від 18.01.2012 р. №9733 «Про внесення змін до деяких законів України (щодо безпеки продукції)», яким заплановано зміни до ЗУ «Про основні принципи державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» та ЗУ «Про захист прав споживачів» у частині відмови від попередження госпсуб′єктів про планові перевірки Держспоживстандарту за 10 днів до її проведення та анулювання необхідності згоди Держспоживстандарту України про проведення позапланової перевірки у разі звернення фізичних та юридичних осіб у зв′язу з порушенням суб’єктом господарювання вимог законодавства.

Наразі доля законопроекту ще не вирішена, а Мінекономіки прийняло новий Порядок проведення перевірок у госпсуб’єктів сфери торгівлі і послуг, у т. ч. ресторанного господарства, якості продукції, додержання обов’язкових вимог щодо безпеки продукції, а також додержання правил торгівлі та надання послуг.

Загалом цей порядок не відрізняється від попереднього (йдеться про наказ Держспоживстандарту від 25.10.2006 р. №311).

Проте слід звернути увагу на окремі моменти.

1. Посадові особи, які проводять перевірку, від керівника (власника) госпсуб’єкта (особи, яка його заміщає) вимагатимуть виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців замість Свідоцтва про державну реєстрацію. Щоправда, не сказано про наслідки, якщо підприємство не поновило відомості про себе в ЄДР (йдеться про підприємства чи підприємців, зареєстрованих госпсуб’єктами до 01.07.2004 р.).

2. Додатком до нового Порядку проведення перевірок затверджено зразок згоди Держспоживінспекції України (раніше — Держспоживстандарт) на проведення позапланових заходів зі здійснення державного контролю у разі їх проведення на звернення фізичних та юридичних осіб у зв′язку з порушенням суб’єктом господарювання вимог законодавства.

 

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»