• Посилання скопійовано

Бізнес зобов’язаний пускати податківців до об’єктів оподаткування

Податківці мають право доступу до об’єктів оподаткування та приміщень. Та й узагалі до будь-яких об’єктів, що можуть бути джерелом погашення податкового боргу. Це визнав Конституційний Суд. Понад рік судді вивчали питання і нарешті підтвердили право доступу податківців. Виняток зробили тільки для житла.

Валентин Гвоздій, керуючий партнер юридичної компанії: «Жодним чином не порушує найсвятіше — це недоторканність житла, тому що там написано чітко: за винятком житла. До житла не мають права доступу. А чому сьогодні податкова не може прийти на склад, де може зберігатися продукція, яка не обліковується, продукція з надлишками?».

У своєму роз’ясненні судді чітко написали, що допустити податківців на територію, де ведуть бізнес, — конституційний обов’язок особи. Водночас конституційним правом податкової служби є доступ до приміщень для перевірок. Мовляв, вони можуть оглядати товар, робити ревізію, складати акти огляду. Однак юристи підкреслюють: права конфісковувати щось — не мають. Здатність оскаржити дії податківців підприємці втратили остаточно.

Юрій Семенюк, партнер юридичної компанії: «Після цього рішення суду такої можливості підприємці вже позбавлені. Оскільки КС своїм роз’ясненням розтлумачив законність подібних дій у податкових органах. А отже, і в усіх інших судів відсутні підстави для задоволення відповідних скарг платників податків».

Підприємець може не допустити податкову для огляду. Але тоді до нього застосують інші санкції, як-от арешт рахунків. І тоді вже зупиниться вся діяльність підприємства.

Віта Філоніч

 

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»