• Посилання скопійовано

У Журналі перевірок реєструють лише ті перевірки, які проводяться за місцем госпдіяльності

Які перевірки органів доходів і зборів повинні реєструватись у Журналі реєстрації перевірок, який ведеться суб’єктом господарювання?

У Журналі перевірок реєструють лише ті перевірки, які проводяться за місцем госпдіяльності

Відповідно до п. 75.1 ст. 75 Податкового кодексу України (далі — Податковий кодекс) контролюючі органи мають право проводити камеральні, документальні (планові або позапланові, виїзні або невиїзні) та фактичні перевірки. 

Камеральною вважається перевірка, яка проводиться у приміщенні контролюючого органу виключно на підставі даних, зазначених у податкових деклараціях (розрахунках) платника податків. 

Документальна виїзна перевірка — перевірка, яка проводиться за місцезнаходженням платника податків чи місцем розташування об’єкта права власності, стосовно якого проводиться така перевірка. 

Документальною невиїзною перевіркою є перевірка, яка проводиться в приміщенні контролюючого органу. 

Документальною невиїзною позаплановою електронною перевіркою вважається перевірка, що проводиться на підставі заяви, поданої платником податків з незначним ступенем ризику, визначеним відповідно до п. 77.2 ст. 77 Податкового кодексу, до контролюючого органу, в якому він перебуває на податковому обліку. 

Фактичною є перевірка, що здійснюється за місцем фактичного провадження платником податків діяльності, розташування господарських або інших об’єктів права власності такого платника. 

Порядок ведення Журналу реєстрації перевірок затверджено наказом Держпідприємництва України від 10.08.98 р. № 18 (далі — Порядок № 18), згідно з п. 3 якого Журнал реєстрації перевірок знаходиться за місцем здійснення підприємницької діяльності. 

Пунктом 7 Порядку № 18 визначено, що представник контролюючого органу перед початком перевірки повинен обов’язково зробити запис у Журналі, заповнюючи всі передбачені графи, та поставити підпис. 

Таким чином, у Журналі реєстрації перевірок суб’єктів господарювання працівники контролюючих органів реєструють лише ті перевірки, які проводяться за місцем здійснення господарської діяльності платника податків, зокрема документальну виїзну та фактичну перевірки.

Джерело: Міністерство доходів і зборів України

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»