• Посилання скопійовано

Підкориговано порядок проведення моніторингу контрольованих операцій

Внесено зміни до Порядку проведення моніторингу контрольованих операцій та Порядку опитування уповноважених, посадових осіб та/або працівників платника податків з питань трансфертного ціноутворення

Підкориговано порядок проведення моніторингу контрольованих операцій

Мінфін наказом від 28.04.2017 р. №470 затвердив зміни до:

- Порядку проведення моніторингу контрольованих операцій (далі - Порядок моніторингу);

- Порядку опитування уповноважених, посадових осіб та/або працівників платника податків з питань трансфертного ціноутворення.

Зокрема, у Порядку моніторингу уточнено, що моніторинг здійснюватиметься шляхом:

  • аналізу звітів про контрольовані операції та документації з трансфертного ціноутворення, поданої платником податків відповідно до п.  39.4 ПКУ;
  • аналізу інформаційних джерел, що містять інформацію та відомості про господарську діяльність платників податків та/або необхідні для встановлення відповідності умов контрольованих операцій принципу "витягнутої руки";
  • аналізу податкової інформації, отриманої відповідно до статті 73 ПКУ.

Моніторинг контрольованих операцій, здійснених у звітних періодах 2013 та 2014 років, проводитиметься відповідно до цього Порядку з урахуванням особливостей норм ст. 39 ПКУ у редакції, що діяла до 01 січня 2015 року.

У новій редакції викладено розділ II Порядку моніторингу "Первинний аналіз інформації про здійснені контрольовані операції". Такий аналіз проводиться контролюючим органом шляхом зіставлення показників податкової, фінансової звітності платника податку, даних митних декларацій, а також порівняння рівня цін та умов, що застосовуються платниками податків у контрольованій операції, із рівнем цін та умов у неконтрольованій(их) операції(ях) з метою встановлення відповідності умов контрольованих операцій платника податку принципу "витягнутої руки" та/або виявлення фактів заниження платником податків податкових зобов'язань.

Під час первинного аналізу враховуватиметься інформація щодо самостійного коригування ціни контрольованої(их) операції(й) відповідно до наданих платником податків декларацій з податку на прибуток. Первинний аналіз здійснюватиметься незалежно від факту подання платником податку Звіту про контрольовані операції за відповідний звітний період.

 Якщо під час первинного аналізу контролюючим органом виявлено ризики невідповідності умов контрольованих операцій платника податку принципу "витягнутої руки" та/або заниження податкових зобов’язань, контролюючий орган має право письмово звернутися до платника податку із запитом про надання інформації. Платники податків зобов'язані подавати інформацію, визначену в запиті контролюючого органу, та її документальне підтвердження протягом 15 робочих днів з дня, наступного за днем отримання запиту.

Також у Порядку уточнено, що контроль за наданням звітів про контрольовані операції та повнотою відображення контрольованих операцій в поданих звітах здійснюватиметься контролюючим органом, до повноважень якого віднесено такі функції ( раніше було - в якому перебуває на обліку платник податків).

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування, яке заплановане на 16 червня 2017 року в "Офіційному віснику України" № 47.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Міністерство фінансів України

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»