• Посилання скопійовано

Як нараховується та обчислюється пеня за прострочення сплати грошового зобов’язання

Податківці розглянули питання щодо порядку нарахування та обчислення пені за прострочення сплати грошового зобов’язання

Як нараховується та обчислюється пеня за прострочення сплати грошового зобов’язання

ДФСУ у листі від 30.06.2017 р. №928/6/99-99-15-02-02-15/ІПК нагадує, що при нарахуванні суми грошового зобов’язання, визначеного контролюючим органом за результатами податкової перевірки, нарахування пені розпочинається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати платником податків податкового зобов’язання (у тому числі за період адміністративного та/або судового оскарження).

Згідно з п. 129.3 ПКУ нарахування пені закінчується:

  • у день зарахування коштів на відповідний рахунок органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, та/або в інших випадках погашення податкового боргу та/або грошових зобов’язань;
  • у день проведення взаєморозрахунків непогашених зустрічних грошових зобов’язань відповідного бюджету перед таким платником податків;
  • у день запровадження мораторію на задоволення вимог кредиторів (при винесенні відповідної ухвали суду у справі про банкрутство або прийнятті відповідного рішення НБУ);
  • при прийнятті рішення щодо скасування або списання суми податкового боргу (його частини).

У разі часткового погашення податкового боргу сума такої частки визначається з урахуванням пені, нарахованої на таку частку.

Також податківці нагадують, що відповідно до п. 129.4 ПКУ у редакції з 01.01.2017 р. на суми грошового зобов’язання, визначеного пп. 129.1.1 та 129.1.2 ПКУ (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності та без урахування суми пені), та в інших випадках визначення пені відповідно до ПКУ, коли її розмір не встановлений, пеня нараховується за кожний календарний день прострочення сплати грошового зобов’язання, включаючи день погашення, з розрахунку 120% річних облікової ставки НБУ, діючої на кожний такий день.

Разом з тим, норми цього пункту не містять будь-яких посилань на порядок нарахування пені на суми виявленого заниження податкових зобов’язань платником податків. Водночас п. 129.2 ПКУ передбачено, що у разі скасування нарахованого контролюючим органом грошового зобов’язання (його частини) у порядку адміністративного та/або судового оскарження пеня за період заниження такого грошового зобов’язання (його частини) скасовується.

У зв’язку з цим ДФС було підготовлено та направлено до Міністерства фінансів України запит щодо нарахування пені у 2017 році.

Окрім того, податківці наголошують: у разі незгоди платника податків з рішеннями, прийнятими контролюючими органами щодо нарахування пені та податковими вимогами, вони можуть бути оскаржені у визначеному ПКУ порядку.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»