• Посилання скопійовано

Мінфін та ДФС розробили алгоритм для автоматизації камеральних перевірок

Міністерство фінансів та Державна фіскальна служба розробили алгоритм автоматизації камеральних перевірок шляхом створення уніфікованої методології, яка буде використовуватись у всіх областях на рівні програмного продукту і буде в автоматичному режимі обробляти звітність та декларації

Мінфін та ДФС розробили алгоритм для автоматизації камеральних перевірок

З використанням такого алгоритму, на думку Мінфіну, можна буде значно прискорити процес перевірки декларацій та звітності.

 

У чому суть?

На проведення камеральних перевірок у ДФС задіяно понад 2000 співробітників, які в рік мають перевірити більше 18,5 мільйонів документів. Предметом камеральної перевірки є дані, зазначені у податкових деклараціях (розрахунках) платника податків та дані системи електронного адміністрування ПДВ. До таких даних відносяться кількісні та вартісні показники, зазначені в податковій звітності.

В рамках Проекту з комплексної реформи ДФС Робочою групою при ДФС було розроблено алгоритм для автоматичного проведення камеральних перевірок, використовуючи уніфіковану методологію. Пілотне використання цього алгоритму в одній з областей показало, що можна значно прискорити процес перевірки та зменшити вплив людського фактору у процес камеральних перевірок.

За результатами використання автоматизованого алгоритму в одній з областей перевірка однієї декларації може займати до 5 хвилин, тоді як зараз в середньому інспектор витрачає близько 40 хвилин.

 

Що це дає?

Завдяки автоматизації камеральних перевірок, тобто використанню розробленого алгоритму, можна значно прискорити роботу ДФС. До прикладу, час на перевірку звітності щодо податку на прибуток зменшиться на 75 %.

Більш того, це значно зменшує ручне втручання у процес перевірок, а відповідно зменшує корупційні ризики. В свою чергу, платник податків чітко розумітиме за якими критеріями проводяться камеральні перевірки в ДФС, адже критерії будуть однакові для всіх. Також, автоматизація камеральної перевірки фактично звільняє платника податків від очікувань результатів перевірки, адже процес відбуватиметься за чіткими критеріями і без людського втручання.

 

Що далі?

Робоча Група доопрацьовує методологію розробленого алгоритму для камеральних перевірок. Алгоритм планується тестово впровадити в інших областях України, щоб далі автоматизувати камеральні перевірки по всій Україні.

У довгостроковій перспективі, камеральні перевірки планується ввести у Електронний кабінет платника. Тобто платник податків зможе зразу оперативно отримувати інформацію стосовно заповненої декларації онлайн.

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»