• Посилання скопійовано

Податківці розповіли про схему ухилення від сплати податків

Під час перевірки однієї з великих українських страхових компаній ревізори звернули увагу, що значний обсяг доходів страховика надходить від клієнтів, що знайдені для нього одним посередником – великою загальноукраїнською мережею з продажу побутової електроніки та техніки

Податківці розповіли про схему ухилення від сплати податків

В Офісі великих платників податків розповіли, що при перевірці однієї з великих українських страхових компаній ревізори звернули увагу на те, що значний обсяг доходів страховика надходить від клієнтів, що знайдені для нього одним посередником – так званим страховим агентом.

При детальному аналізі виявилося, що таким агентом є велика загальноукраїнська мережа з продажу побутової електроніки та техніки, а платежі, що надходять до страхової компанії, є нічим іншим як частиною вартості товару, яку покупці сплачують, іноді навіть не звертаючи на це увагу.

Проте для роздрібної мережі з продажу електроніки така модель реалізації товару носить досить відчутний податковий ефект: на частину оплати товару, що надходить у вигляді страхового платежу, не потрібно нараховувати ПЗ з ПДВ, а враховуючи статус продавця як страхового агента – нема й необхідності у відображенні таких доходів у фінансовій звітності.

Такі факти, виявлені під час перевірки страхової компанії, стали підставою для здійснення ревізорами повного комплексу заходів із перекваліфікації зазначених операцій й відображення відповідних висновків в акті перевірки, які в подальшому стануть основою, доказовою базою для вжиття заходів до основного вигодонабувача вказаної схеми – мережі з торгівлі побутовою технікою та електронікою.

ДФСУ повністю підтримала заходи Офісу великих платників податків ДФС щодо руйнування схеми розмивання податкової бази з ПДВ мережею з торгівлі побутовою технікою та електронікою та відповідно в повному обсязі підтверджено донарахування податку страховій компанії під час здійснення нею апеляційного оскарження.

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»