• Посилання скопійовано

Планові перевірки Держпраці-2019: що, коли та як?

Що перевірятиме Держпраці? Як підготуватися до планових перевірок?

Планові перевірки Держпраці-2019: що, коли та як?

У 2019 році передбачено приблизно 17 тисяч планових перевірок Держпраці з таких питань:

1) додержання законодавства у сферах промислової безпеки, охорони праці, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового значення –  13 358 перевірок;

2) додержання законодавства у сферах зайнятості населення, зайнятості та працевлаштування осіб з інвалідністю –  1 309 перевірок;

3) додержання законодавства у сфері державного гірничого нагляду –  1 277 перевірок.

Більшість перевірок контролюючих органів здійснюються в порядку, який визначено Законом №877Статтею 5 вищевказаного Закону встановлено обов’язок державних органів затверджувати річні плани перевірок та публікувати їх на своїх веб-сайтах. Тобто, суб’єкт господарювання має можливість дізнатися, що до нього завітають «гості».

Незважаючи на очевидність підвищення уваги держави до питань дотримання трудового законодавства українським бізнесом, проведення планових та позапланових перевірок, багато компаній, а також підприємців все ще не готові до таких перевірок. У багатьох випадках в них немає мінімального набору необхідних документів, узгодженого з працівниками алгоритму дій при проведенні перевірки та немає навіть поняття «що таке перевірка». Ці обставини, а також спроба зекономити на діях, які передуватимуть перевірці, а саме аудит документації підприємства, юридичні консультації та юридична допомога в проведенні інструктажів працівникам компаній, складання документів для компанії, і в подальшому відсутність супроводу перевірки з боку юристів та адвокатів, призводять до плачевних наслідків у вигляді адміністративної відповідальності, великих фінансових санкцій та штрафів, які можливо було уникнути.

Якщо Ви дізналися, що до Вас завітає перевірка, виникає цілком логічне питання: «Як підготуватися?»

Перед перевіркою Ви отримуєте направлення. Так, відповідно до ч. 2 ст. 5 Закону № 877-V, у направленні на перевірку має бути зазначено вичерпний перелік питань, яких стосується сама перевірка. Проведення перевірки з інших питань під час планового заходу не допускається. А тому, потрібно завчасно підготуватися до питань, які визначено в направленні, налагодити алгоритм дій серед працівників компанії щодо проведення перевірки та підготувати всі необхідні документи.

Також, звертаємо увагу на те, що якщо компанія потрапила в план лише з одного напрямку, то інспектори Держпраці не вправі здійснювати контроль за іншими напрямками, оскільки під час планового заходу проводити перевірку поза межами плану та щодо інших напрямків, заборонено. У той же час, у компанії позапланово може бути проведено інспекційне відвідування з питань боротьби з «тіньовою зайнятістю», яке проводиться без попередження компанії і не включається в план перевірок. Отже, перед проведенням перевірки у Вас є реальна можливість та час підготуватися належним чином для успішного її «проходження».

Зазначимо щодо частоти проведення перевірок. Відповідно до чинного законодавства суб’єктам господарювання присвоюються ступені ризику. При включенні компаній до плану перевірок, державні органи, в тому числі Держпраці, мають виходити із присвоєних компаніям ступенів ризику, що впливає безпосередньо на частоту проведення перевірок. Для компаній з високим ступенем ризику проведення планових перевірок допускається не частіше одного разу на два роки, з середнім ступенем ризику – один раз на три роки, із незначним ступенем ризику – один раз на п’ять років.

Водночас, можуть мати місце ситуації, коли у 2018 році компанію з високим ступенем ризику перевіряли з одного напрямку (наприклад, охорони праці на підприємстві), а на 2019 рік включили до плану перевірок з інших питань, наприклад законодавства в сфері зайнятості населення. За таких умов, дії Держпраці є законними, адже об’єктом перевірки є не стільки сама компанія, скільки її діяльність у відповідних сферах (зайнятість населення, охорона праці тощо). У той же час, якщо компанію другий рік поспіль планово перевіряють з напрямку, з якого компанію було перевірено 2018 року – результати планової перевірки у 2019 році можна буде успішно оскаржити в суді, або не допустити інспекторів Держпраці до перевірки.

Таким чином, при проведенні планових перевірок діє правило: «попереджений – значить озброєний», оскільки визначена процедура проведення планової перевірки та повідомлення про її проведення дає достатньо часу для «озброєння» тих, хто потрапив в план перевірок на 2019 рік.

Віталій Паляничко,

адвокат, засновник адвокатського бюро «Паляничко та партнери»,

президент правозахисної організації «Феміда»

***

Читайте також:

Джерело: ЛІГА.блоги

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»