• Посилання скопійовано

Чи мають право податківці змінювати дату запланованої перевірки: судова практика

За позицією суду, коригування плану-графіка перевірок щодо нової дати її проведення у цьому ж році за наявності узгодження ДФС суперечить приписам Закону

Чи мають право податківці змінювати дату запланованої перевірки: судова практика

Кіровоградський окружний адміністративний суд при розгляді справи №1140/2365/18 про скасування наказу Управління ДФС щодо зміни дати проведення документальної планової виїзної перевірки (оскільки на першу перевірку ревізорів не допустили, а наказ оскаржили) застосував до спірних відносин Закон «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», - інформує «Юрліга».

Суд вирішив, що Закон поширюється на спірні правовідносини, оскільки податковий контроль є формою державного нагляду у сфері господарської діяльності. Суд зазначив, що спірні відносини регулюються Законом, оскільки ПК не забороняє контролюючому органу, який складає план-графік перевірок, його коригувати. Разом з тим Закон дозволяє вносити зміни до річних планів здійснення заходів державного нагляду (контролю) лише стосовно зміни найменування суб'єкта господарювання та виправлення технічної помилки. Такі зміни (коригування) може вносити контролюючий орган, який затвердив план-графік перевірок.

У рішенні від 16 січня  суд дав відповідь на питання повноважень коригувати план-графік документальних перевірок платників податків (ДФС чи ГУ ДФС в області).

Проаналізувавши норми ПК, суд вирішив, що Управління не мало право зупиняти проведення перевірки у зв'язку з оскарженням наказу про її призначення (до якого й були внесені зміни стосовно дати).

Разом з тим, план-графік перевірок може коригуватися територіальними органами Служби згідно з приписами Порядку формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків.

Розуміння приписів Порядку, які аналізував суд (коригування Управлінням плану-графіку перевірок стосовно нової дати її проведення у цьому ж році за наявності узгодження Служби), суперечать приписам Закону.

Тому, відповідно до приписів ч. 3 ст. 7 КАСУ не можуть бути застосовані судом, оскільки мають меншу юридичну силу, ніж приписи Закону.

Наказ про зміну дати прийнято Управлінням за відсутності узгодження (затвердження) Служби. Служба мала право затвердити зміни до плану-графіку перевірок у двох випадках (1) зміни найменування суб'єкта господарювання, 2) виправлення технічних помилок), обставини яких відсутні у спірних правовідносинах.

І хоча наказ про зміну дати перевірки є протиправним відповідно до приписів п. 1 ч. 2 ст. 2 КАСУ, суд вирішив його не скасовувати, оскільки той вичерпав свою дію (завершився зазначений строк проведення перевірки).

Джерело: ЮРЛІГА

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»