• Посилання скопійовано

До вас має завітати ДФС з перевіркою? ТОП-5 рекомендацій

Розглянемо, які підготовчі дії потрібно зробити перед перевіркою та як підготувати працівників

До вас має завітати ДФС з перевіркою? ТОП-5 рекомендацій

ЛІГА:ЗАКОН 

Податкові перевірки завжди вважалися стресовими «заходами» для бізнесу. І не має значення, планова ця перевірка або позапланова, вона все одно викликає у платника податків негативні емоції та занепокоєння з приводу її результатів.

ДФС запланувала на 2019 рік майже 7 000 планових податкових перевірок, не кажучи вже про позапланові, які так люблять призначати контролюючі органи.

Слід пам'ятати, що сама по собі податкова перевірка не так страшна, як про неї говорять. Якщо до неї підготуватися, результати такої перевірки не залишать особливо негативних наслідків для компанії.

 

1. Підготовчі дії.

Передусім, щоб вдало пройти перевірку, необхідно про неї знати заздалегідь. Перше, що треба робити – систематично перевіряти план-графік перевірок на предмет наявності у ньому вашої компанії. Систематично це треба робити тому, що податкова часто вносить до нього зміни протягом календарного року.

Дізнатися заздалегідь про позапланову перевірку набагато складніше. Але, враховуючи тенденцію, яка простежується останні декілька років, явною ознакою запланованої позапланової податкової перевірки, є отриманий від ДФС запит про надання інформації та її документальне підтвердження.

Як правило, знаючи про можливу податкову перевірку, підготовка до неї проходить набагато ретельніше.

Додатково рекомендується завести журнал перевірок, якщо його у вас ще немає.

 

2. Підготовка співробітників, визначення відповідальних осіб.

Співробітники – велике джерело інформації для перевіряючих, а тому усі співробітники мають бути готові до майбутньої податкової перевірки. Проведіть з ними інструктаж.

Усе про перевірки і перевіряючих – у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

На інструктажі необхідно чітко визначити, що спілкування з перевіряючими веде виключно директор і адвокат, а також головний бухгалтер. Виключно вони приймають рішення про допуск або недопуск до перевірки. Іншим співробітникам варто утриматися від підписання будь-яких документів та спілкування з інспекторами.

Співробітникам необхідно розуміти повноваження перевіряючих, їх права і обов'язки, підстави для проведення перевірки, а також підстави для допуску та недопуску перевіряючих.

Як показує практика, підготовлений до перевірки персонал допомагає у рази знизити отримання інспекторами «зайвої» інформації.

 

3. Визначити «вразливі» місця.

У кожної компанії є «сумнівні» контрагенти, господарські операції з якими можуть викликати великий інтерес у контролюючих органів. З такими контрагентами, а також документальним оформленням взаємин з ними необхідно попрацювати детальніше.

Передусім, необхідно виявити таких контрагентів. Потім, перевірити чи не являються вони фігурантами кримінальних проваджень і чи немає яких-небудь ухвал/вироків судів за такими контрагентами. У цьому вам може допомогти ваш адвокат. 

Необхідно детально проаналізувати документальне оформлення таких господарських операцій. Якщо договором передбачені доповнення, журнали, звіти – вони мають бути.

Також, слід замислитися про можливі додаткові документи, що підтверджують реальність ваших операцій.

Тактика підтвердження реальності відносин з такими контрагентами має бути заздалегідь опрацьована.

 

4. Провести аудит первинної документації.

Усі прекрасно розуміють, що при щоденних операційних завданнях, відстежити належне оформленням усієї первинної документації украй складно. Саме тому, необхідно провести аудит первинної рекомендації, щоб вона не мала недоліків та повною мірою відповідала чинному законодавству України.

Відсутність підпису, не правильно вказані реквізити або не належним чином оформлені маршрутні листи можуть дорого коштувати компанії.

 

5. Розробити чіткий алгоритм дій при перевірці.

Уповноваженим особам, які ведуть діалог з перевіряючими та приймають рішення про допуск та недопуск, необхідно визначити чіткий алгоритм дій при перевірці, а краще всього оформити його у вигляді інструкції.

Також необхідно визначити, де буде робоче місце перевіряючих при виїзній перевірці. Рекомендується, щоб перевіряючі знаходилися в окремому приміщенні з уповноваженою людиною, яка супроводжуватиме перевірку, стежитиме за документами і зможе відповісти на питання перевіряючих.

Необхідно розуміти, що від належного оформлення документів, грамотного супроводу перевірки та розробленої заздалегідь стратегії багато в чому залежить можливість успішно оскаржити результати податкової перевірки в адміністративному та судовому порядку.

Дмитро Кулик,
адвокат, старший юрист практики податкового права та бізнес-ефективності ЮК Juscutum

Джерело: ЛІГА:ЗАКОН

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»