• Посилання скопійовано

Як Держпраці буде проводити перевірки з питань праці після скасування порядку, - ДРС

17 травня відбувся брифінг щодо правових наслідків судового рішення про визнання нечинною постанови КМУ щодо інспекційних відвідувань Держпраці

Як Держпраці буде проводити перевірки з питань праці після скасування порядку, - ДРС

17 травня відбувся брифінг щодо правових наслідків судового рішення про визнання нечинною постанови КМУ щодо інспекційних відвідувань Держпраці. 

Нагадаємо, 14 травня 2019 року Шостим апеляційним адміністративним судом прийнято постанову у судовій справі № 826/8917/17, якою задоволено позов підприємців, зокрема Голови Громадської ради при Державній регуляторній службі України Сергія Доротича, та визнано нечинною постанову КМУ від 26.04.2017 року № 295 «Про деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

«Постанова шостого апеляційного адміністративного суду від 14 травня 2019 року у судовій справі № 826/8917/17 набрала законної сили 14 травня 2019 року. У моїх колег, підприємців, виникає багато запитань з цього приводу – якими будуть правові наслідки цього рішення», – зазначив Сергій Доротич, голова ВГО «Союз захисту підприємництва», голова Громадської ради при ДРС. Він також подякував Державній регуляторній службі України за принципову та послідовну правову позиції з цього питання.

«Таке рішення суду припинило хаотичну діяльність контролерів, які приходили на інспекційні відвідування, тобто відновило законний порядок проведення перевірок та баланс прав та відповідальності підприємців. Таке судове рішення не зменшує права працівників та покращить захист прав роботодавців та підштовхне уповноважені органи до реальної боротьби з тіньовою зайнятістю. Також це значно зменшить корупційні ризики», – зазначила Голова Державної регуляторної служби України Ксенія Ляпіна.

Отже, з 14 травня 2019 року:

  • затверджені постановою КМУ від 29.04.2017 р. №295 Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю та Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю також втратили чинність та більше не можуть бути застосовані;
  • виконавчі органи міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад не можуть здійснювати заходи державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю у будь-яких формах;
  • з урахуванням встановленого постановою суду факту відсутності у КЗпП будь-яких особливостей здійснення заходів державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю, Держпраці можуть здійснювати заходи державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю виключно керуючись вимогами Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», виконуючи їх у повному обсязі.

Планові та позапланові заходи державного нагляду (контролю) можуть здійснюватися Держпраці у формі перевірок, ревізій, оглядів, обстежень та в інших формах, визначених законом.

Обов’язковою умовою здійснення Держпраці заходів державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю є розробка Держпраці  та подання на затвердження КМУ у встановленому законодавством порядку критеріїв,  за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності суб’єктами господарювання у частині додержання вимог законодавства про працю і визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю), а також розробка, погодження з ДРС, затвердження та оприлюднення на офіційному сайті Держпраці уніфікованої форми акта,  складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб’єктом господарювання  законодавства про працю.

Проведення Держпраці позапланових заходів державного нагляду (контролю) можливо виключно з підстав, визначених ч. 1 ст. 6 Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». При цьому позаплановий захід за зверненням громадянина здійснюється виключно за погодженням центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері дотримання законодавства про працю (Мінсоцполітики).

«Держпраці можуть здійснювати перевірки виключно керуючись вимогами Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Це можливо після затвердження КМУ критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності, а також після затвердження уніфікованого акту. Підприємці повинні знати хто і що у них перевірятиме», – зазначила Світлана Волосович, заступник директора Департаменту правової роботи та державного нагляду і контролю Державної регуляторної служби України. Вона також детально окреслила позицію ДРС з цього питання.

Денис Осмоловський, адвокат, який представляв інтереси підприємців у суді, надав практичні поради  підприємцям щодо захисту свої прав.

 

«З урахуванням встановлення нечинності постанови Кабінету Міністрів України №295, судові позови, ініційовані підприємцями, до яких було застосовано норми затверджених цією постановою порядків, можуть мати судову перспективу», – підкреслив він.

 

Крім того, Голова ДРС Ксенія Ляпіна анонсувала великий захід, який відбудеться 23 травня о 12:30 у Бізнес-центрі ЛІГА. Це буде круглий стіл щодо правових наслідків судового рішення про визнання нечинною постанови КМУ щодо інспекційних відвідувань Держпраці, де фахівці ДРС, юристи та адвокати поділяться практичними порадами для підприємців щодо захисту їх прав.

***

Читайте також:

Джерело: Державна регуляторна служба України

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»