• Посилання скопійовано

ДПС буде боротися з тіньовою торгівлею алкоголем по-новому

За словами Верланова, посиленню контролю сприятимуть запровадження відеофіксації при розливі лікеро-горілчаної продукції на підприємствах, введення в обіг електронної акцизної марки з QR-кодом

ДПС буде боротися з тіньовою торгівлею алкоголем по-новому

ДПС повідомляє, що в Тернополі відбулася робоча нарада з питань розвитку спиртової галузі під головуванням Президента Володимира Зеленського. Участь у нараді також взяв Голова ДПС Сергій Верланов, який висвітлив проблеми податкового регулювання обігу спирту і лікеро-горілчаної продукції і запропонував конкретні кроки детінізації спиртової галузі.

Спиртова галузь має високий потенціал для розвитку: в минулому році  виробництво спирту становило 7,2 млн дал., що склало лише близько 11% від показників 1980-х років, коли галузь демонструвала найкращі результати. 

З існуючих 84 виробничих майданчиків з виробництва спирту фактично працює тільки 17. Як результат галузь демонструє відверто низькі показники сплати податків. За 10 місяців 2019 року ДП «Укрспирт» було сплачено до державного бюджету 194,9 млн грн. Скорочується також  виробництво та реалізація лікеро-горілчаних виробів. 

Очільник ДПС наголосив, що стимулом для розвитку спиртової галузі може стати нарощування експорту.

«Нові ринки збуту забезпечать як диверсифікацію діяльності спиртових підприємств, розширення ланцюжків створення доданої вартості в Україні, так і сформують високу конкурентоспроможність галузі. Нова податкова гарантує безперебійне та оперативне відшкодування ПДВ тим підприємствам, які здійснюють експорт продукції чесно без маніпуляцій з податковою звітністю», - пообіцяв Сергій Верланов. 

На його переконання, напівлегальне функціонування галузі гальмує «білий» розвиток. Завдання ДПС - допомогти галузі «обілитися».

«Наші підрозділи будуть посилено використовувати аналітичну складову, непрямі методи у визначенні податкової бази, фіскалізацію від виробництва сприту, імпорту продукції до її кінцевого споживання», - окреслив кроки ДПС Сергій Верланов.

Посиленню контролю сприятимуть запровадження відеофіксації при розливі лікеро-горілчаної продукції на підприємствах, введення в обіг електронної акцизної марки із QR кодом, а також запуск мобільного додатку «Легальний акциз», який дозволяє здійснювати громадський контроль за нелегальним обігом алкоголю та тютюну. Цей додаток забезпечить можливість подачі скарг громадянами.  

Легалізації галузі сприятимуть повна взаємодія податкової служби, митної служби, податкової міліції, національної поліції.

«Всі ці заходи ми робитимемо виключно в цілях формування прозорої, конкурентоспроможної, високоприбуткової, брендової галузі України», - наголосив Сергій Верланов.

Джерело: ДПСУ

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»