• Посилання скопійовано

Чому Держпраці активізувалася з перевірками: позиція адвоката

За дорученням Гончарука, з 1 лютого розпочнуться перевірки щодо детінізації праці окремих категорій роботодавців. Чому так і чого очікувати, розповів податковий адвокат

Чому Держпраці активізувалася з перевірками: позиція адвоката

Що за шум?

Декілька днів тому мережу інтернет всполошила новина стосовно масових візитів Держпраці з перевірками з питань неоформлених по всій Україні (в першу чергу на ринках, торгових центрах). Що ж трапилось насправді?

А насправді розпочалась «кампанія з детінізації зайнятості у сфері торгівлі товарами та послугами робота із виявлення нелегальних працівників»!

Коротко: до 31.01.2020р. – триває, точніше повинна тривати виключно інформаційна (роз’яснювальна) кампанія, а після цього – інспекційна! Здається, щось подібне ми вже проходили при "старому пісенному режимі", але тут все "як по нотах".

 

Сценарій заходу

04.12.2019 р. оновлено порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю (постанова КМУ №1132).Зазначена постанова набула чинності відповідно до старої «доброї» традиції (31.12.2019 р.).

17.01.2020 р. на підпис Президенту передано Закон  «Про внесення змін до статті 265 Кодексу законів про працю України» №1233 (яким передбачалось значне зменшення «трудових» штрафів).

Вже 22.01.2019 р. Прем’єр-міністр України О. Гончарук доручає вжити заходи щодо детінізації зайнятості у сфері торгівлі товарами та послугами.

Відразу ж по всіх областях України починаються «гуляння» інспекторів праці спільно з представниками ПФУ, ДПС, ДЦЗ, Держпродспоживслужби, профспілок, організацій роботодавців...

Тільки 27.01.2020 р. інформація про доручення масово з’являється у публічній площині.

До 01.02.2020 р. Закон України №1233 повинен бути підписаний та оприлюднений або повернутий.

Якщо Президент підпише закон 01.02.2020 р., то 02.02.2020р. він набере чинності.

 

Як приходить нинішня «кампанія»

Згідно офіційної інформації до 31.01.2020 р. візити «перевіряльників» повинні носити виключно роз’яснювальний характер про необхідність оформлювати трудові відносини та про негативні наслідки недотримання цих вимог.

Насправді ж серед питань превуалюють наступні: чи оформлені працівники? Чи може знаєте хто працює неоформленим? Просять показати документи на оформлених працівників! Акцентується увага на сумі штрафу у 140 тис. грн. (як правило про закон №1233 не згадується ), раптовості «інспекцій» у будь-який час та без направлень… одним словом «розвідка перед боєм і не тільки»!

 

Що потрібно робити

Не панікувати та краще вислухати уважно візитерів, оскільки можуть фіксувати на відео свої «виступи» та викладати у соцмережі.

Можна ставити запитання щодо предмету, підстав та наслідків заходів.

Можна попросити повторити все ще раз … і ще раз … закон це не забороняє ).

Доцільно підтвердити факти оформлення всіх співробітників.

Не пред’являти жодних документів стосовно «трудових» питань - це ж роз’яснювальні заходи, а не «показувальні».

 

Готуватися

P.S. А про те, яким чином готуватись, які документи повинні бути у інспекторів Держпраці (в т.ч. чи повинно бути направлення), про підстави недопуску, чи надавати пояснення та копії документів візитерам та інш. – у наступному пості!

Тамошюнас Андрій, податковий адвокат, партнер консалтингової компанії "ADA Group"

***

Читайте також: Хто з роботодавців знаходиться під особливою увагою ДПС та Держпраці?

Джерело: Андрій Тамошюнас, податковий адвокат, партнер консалтингової компаниії "ADA Group"

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»