Кабмін постановою від 12.02.2020 р. №92 затвердив Критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері експлуатації та технічного стану тракторів, самохідних шасі, самохідних сільськогосподарських, дорожньо-будівельних і меліоративних машин, сільськогосподарської техніки, інших механізмів і визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
Такими критеріями є:
- вид господарської діяльності;
- види порушень вимог законодавства у сфері експлуатації та технічного стану машин, які виявлені протягом останніх п’яти років, що передують плановому періоду;
- кількість порушень суб’єктом господарювання вимог законодавства у сфері експлуатації та технічного стану машин, які виявлені протягом останніх п’яти років, що передують плановому періоду;
- кількість позапланових заходів державного нагляду (контролю), проведених щодо суб’єкта господарювання протягом останніх п’яти років, що передують плановому періоду, з підстав, передбачених абзацами третім, п’ятим, сьомим, дев’ятим частини першої статті 6 Закону "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності".
Ризики настання негативних наслідків визначено в додатку 1.
Перелік критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження такої господарської діяльності, визначено в додатку 2.
Віднесення суб’єкта господарювання до високого, середнього або незначного ступеня ризику здійснюватиметься з урахуванням суми балів, нарахованих за всіма критеріями, за такою шкалою:
- від 41 до 100 — до високого ступеня ризику;
- від 21 до 40 — до середнього ступеня ризику;
- від 0 до 20 — до незначного ступеня ризику.
Відповідно планові перевірки здійснюватимуться Держпродспоживслужбою з такою періодичністю:
- з високим ступенем ризику — не частіше одного разу на два роки;
- із середнім ступенем ризику — не частіше одного разу на три роки;
- з незначним ступенем ризику — не частіше один разу на п’ять років.